Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Magányt szüntet, demenciát csökkent, betegség tüneteit csökkenti

"Csavard fel a szőnyeget!" Vagy: görgesd odébb a könyvtári polcot, hogy a testmozgásra, közösségépítésre is legyen közösségi tér. A tanulmányban konkrétan a néptáncra. (MG)
Akár 40 százalékkal csökkenthető a demencia tüneteinek előfordulási gyakorisága - egyéb előnyök mellett.
"Hetente 3 órányi jelenlétet várunk el, ez a minimum" - mondja Vidnyánszky Zoltán, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központjának (HUN-REN TTK AKK) vezetője arról, hogy mennyi időt kellene áldoznia egy nyugdíjaskorúnak arra, hogy részt vegyen egy, a demencia és az időskori kognitív hanyatlás megelőzését célzó programban.

A kutatási eredmények gyakorlatba ültetése azonban nem megy könnyen, részben azért, mert egyelőre meglehetősen kevés olyan szervezetet és önkormányzatot találtak, amellyel együtt tudnak működni a program elterjesztésében. "Az első kísérleti program egyik résztvevője is arra panaszkodott, hogy bár szívesen folytatná heti 3 alkalommal a néptáncot, erre nincs lehetőség, salsára viszont el tud menni ennyiszer egy héten" - meséli a Vidnyánszky. Pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy rengeteg a jó szakember, és a többi már csak szervezés kérdése lenne - ebben részt vehetnek maguk a nyugdíjasok, de akár az önkormányzatok, a tánckarok, az idősotthonok vagy olyan közösségi szervezetek, amelyek elérik a korosztályt.

Vidnyánszkyék is megteszik, amit lehet például egy olyan online felület létrehozásával, ahol a hasonló érdeklődésű időskorúak megtalálhatják egymást és a közelükben lévő programokat. Így egyszerre vehetnek részt szellemi és fizikai aktivitást is biztosító programokon és kikapcsolódhatnak másokkal. Ezeknek a társas kapcsolatoknak egyébként óriási jelentősége van, hiszen ahogy Vidnyánszky is fogalmaz, "a nyugdíjba vonulás után sok idős elmagányosodik, kevesebb emberrel találkozik és kevesebb inger éri őket".
De nem csak a beszélgetés vagy a közös élmények hiányozhatnak nekik, hanem maga az érintés is. A táncon keresztül történő kapcsolódás másik előnye, hogy az érintésen keresztül hat az agy jutalmazó központjára, ahogy azt friss kutatások is alátámasztják a szakértő szerint. "Nem véletlen, hogy az állatvilágban is jellemzők a bátorító érintések" - teszi hozzá.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról