Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Magyar hallgatók angol egyetemi könyvtárban -- miért és hogyan?

Az egyetemeken játszódó filmekben azt lehet látni, hogy a diákok folyton a könyvtárban ülnek, és ott tanulnak (mármint amikor nem eszméletlenre isszák magukat a különféle testvériségi bulikon, de ezt a témát már érintettük). Felmerül a kérdés, hogy miért olyan rettentő népszerű hely a könyvtár -- hát nem elérhető egyébként minden tanulnivaló online is? Azt vártuk, hogy diákjaink végre megmagyarázzák a könyvtár misztikus jelentőségét, de csak még jobban összezavartak. Réka például nem hisz a könyvtári tanulásban: 'Én nem tudok könyvtárban tanulni, túl csöndes nekem. Azért járnak olyan sokan a könyvtárba, mert az esszékben kell lennie minimum 8 referenciának, és ilyen helyzetben sokat tud segíteni az adott témán belüli könyv. Online is elérhető egyébként minden, a kötelező olvasmányok is fent vannak az egyetemi portálon illetve az órai anyagok is.'
Nóri ennek pont az ellenkezőjét mondja: 'Bent jobb a hangulat, vannak csendes részek, hangos részek, postgrad részek, kávézó, szociális élet, scan, nyomtató... Ki akarna így a szobájában egyedül tanulni? Arról nem is beszélve, hogy oké, elérhető sok minden online, de ha van az embernek egy csöpp esze, nem mindent monitoron olvas, mert a végére kikészül a szeme. Nagyjából mindennap megyek könyvtárba, inkább délután és este. Nem vagyok egy reggeli típus. Még jó, hogy a könyvtár egész éjjel nyitva tart.' Gergő megint egy úgy nézőpontból világítja meg a helyzetet: 'A könyvtárban tanulás itt is megszokott dolog, nem csak az amerikai filmekben. Én is jobban szeretek a könyvtárban tanulni, vagy írni a beadandómat, mert ott rá vagyok kényszerítve. Ha a koliban tanulnék, az biztos, hogy nem lenne olyan hatékony -- a hűtő is közel van, meg a barátok is elhívnának mindenfelé...'

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról