Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Magyar könyvtárak Szlovákiában - helyzet, Kecskés Ildikó szerint

Kecskés Ildikó, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke: "Tényként említem meg, hogy a 90-es évektől, amikor is az önkormányzatok váltak községeik könyvtárainak fenntartóivá, jellemzően csökkent az alkalmazottak foglalkoztatottságának óraszáma, csökkent a könyvtárak heti nyitvatartási ideje, ezzel párhuzamosan romlott és tovább romlik napjainkban is a szolgáltatások minősége, kevesebb az új könyv, tartalmas rendezvény, könyvtárhasználati óra, s így aztán kevesebb a látogató is. Már nem nevezném profi foglalkoztatónak a heti 20 órában való foglalkoztatottság mellett a könyvtárakat. Ezen könyvtárak nagy részében ma már nem képzett könyvtárost foglalkoztatnak. Ezen felül a humán erőforrás aluldimenzionált. A könyvtárban alkalmazottak java része nem rendelkezik könyvtárosi képzettséggel (sem közép-, sem egyetemi szintűvel). Részemről ezért a járás könyvtárosai képzéseken való részvételének a szorgalmazása.
Fájdalmas megtapasztalni mindazt, ami a falvakban zajlik. Tisztelet a kivételnek, mert vannak jó, követhető példák is. Ilyen a közelmúltból Muzsla, Kisújfalu, vagy említhetném Köbölkút könyvtárát is. Az előző két településen évekig halódott a könyvtári munka, látogatottság hiányában. Napjainkban új helyszíneken, magasabb óraszámban, minőségi szolgáltatásokkal várják a látogatókat.
Általánosan elmondható: minden pozitív történés ellenére, a könyvtári szakma több sebből vérzik. S mert a községi könyvtárak fenntartói a települések önkormányzatai, ott szükségeltetik egy komolyabb szemléletváltás.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról