Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Magyar könyvtári stratégiai tervet is ír a mesterséges intelligencia - miért ne?!

Mark Deckers, holland könyvtári tanácsadó legalábbis kioszotta rá a feladatot - nyilván holland helyzetre. A válasz minősége - mely sokban függ a kérdés milyenségétől - meglepően jó színvonalú lett - ha nem is tökéletes. Magam is hasonló - jó - minősítést adtam egy korábbi kísérletben link .
- Mark első kérdése volt a regisztrációt követően használható ChatGPT-nek link : "Mi az öt legfontosabb közkönyvtári fejlesztés Hollandiában? Írd le mind az ötöt kb. 100 szóban." A válasz láttán - mely hollandul olvasható Mark blogjában, de bárki magyarul is kipróbálhatja - Mark megjegyezte: "Persze, lehetne kicsit pontosabb is, mert hiányoznak a könyvtári szerződés főbb pontjai és a hálózati ütemterv, de a lényeg mindenképpen benne van." Következő kérdése volt: "Írj többéves tervet a holland közkönyvtárakra". Az eredmény meglehetősen általános lett. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy a nyilvános, ingyenes rendszer max. 4000 karakterben fogalmaz.
- A következő kérést a Dall-e-t gyártó cég DaVinci nevű modulja kapta: "Új termékek szolgáltatások a közkönyvtárak számára, ötletenként max. 100 szavas kifejtéssel." A kapott négy ötlet talán nem túl átütő, de mind releváns. De a lista pl. kiváló egy politikai párt javaslatának költségvetési megszorítások esetén. (Az is fontos, hogy mennyire konkrétan teszed fel a kérdést. Minél pontosabban kérdezel - ennyi pontban, annyi szót, ilyen formában... -, annál jobb lesz. Mindig más és új ötleteket szül. Azok, akik több ötletet kérnek, egyre mélyebb részletezésű javaslatokat kapnak.)
- Mark megkérdezte azt is: miért kell bezárni egy közkönyvtárat? Válasz: kormányzati források hiánya vagy a technológia utolérte. További kérdés: két nyomós ok arra, hogy több pénzt adjunk a közkönyvtáraknak. Válasz: Több pénzből több olyan oktatási program valósítható meg, amely több lehetőséget ad a gyerekeknek és a felnőtteknek, több pénzzel, különösen a kevesebb pénzzel rendelkezőknek vagy a társadalmi kirekesztettségtől szenvedőknek lehet több lehetőségük. És így folytattam egy darabig...

A kísérlet is mutatja: pillanatokon belül újra kell gondolni az oktatást illetve a tájékoztatás mibenlétét. Az otthoni iskolai dolgozat már elesett. A mesterséges intelligencia Stratégiakészítésre még nem megfelelő, de sokat segít benne. És már ma többet tud, mint sok más szakember. Ha másért nem, mert a válaszokat kívánság szerinti nyelven nyomja. Ráadásul gyorsabban tanul, mint az emberek. Bele értve a könyvtárosokat is. (összeáll.: MG)

Kapcsolódó: Az ausztrál egyetemisták egyötöde mesterséges intelligenciát használ az esszék megírásához link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról