Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Magyar könyvtáros a Vatikánban - nyugdíjas állás

... a tér közelében ülünk le egy kávézóban, hogy megismerkedjem András nem szokványos karrierjével . bár ez a kifejezés nem hangzik el beszélgetésünk során.
Nem éppen szokványos, írom. Mert mi kell ahhoz, hogy valaki jó eséllyel megpályázhasson egy vatikáni könyvtárosi állást? Nem árt például néhány élő és holt nyelv ismerete, egy-két diploma, tudományos eredmények, elszántság, némi kalandvágy, szolgálatkészség, történészi véna, diplomáciai érzék? Folytassam még? Jó, egyet még mindenképpen megemlítek: az sem baj, ha valaki éppen jókor van jó helyen.
De kezdjük a végén. András éppen a berlini Max Planck Intézetben dolgozott, amikor a Vatikáni Könyvtár egyik munkatársa nyugdíjba menetelével az állás megüresedett. Azt tudnunk kell, hogy a vatikáni könyvtári állás olyan, mint egykor a vasutasoké volt: nyugdíjas - amelyet nem hirdetnek meg. Ajánlás szükséges hozzá, amelyet András a német professzorától kapott meg. Ez azonban még nem jelentette automatikusan az állás elnyerését is - ugyanis különféle ajánlással további harminckilencen pályáztak rá. Végül négyüket hívták meg személyes beszélgetésre, az állást pedig 2013-ban az egy éven keresztül tartó procedúra lezárása után András kapta.
Mi volt a tarsolyában? Doktori értekezése például, amelyet a Közép-európai Egyetemen védett meg. Témája a középkori Bizánc volt. Ehhez kutatott Athénban és a németországi Wolfenbüttelben, az Ágost herceg által alapított könyvtárban. A latin és a történelem iránti érdeklődést még a zalaegerszegi gimnáziumában keltették fel benne a tanárai, olyannyira, hogy érettségi után felvételi nélkül iratkozhatott be az Eötvös Loránd Tudományegyetemre. E tárgyak mellett végezte még az ógörög szakot. Miután elkötelezte magát az ógörög mellett, a holt nyelv ismeretét Londonban mélyítette el. Nos, ennyi az egész? lehet utána csinálni. De lássuk, mi is lenne a feladat Vatikánban: ...

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról