Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Magyar tartalom a betiltott könyvek hetén - Az idei rendezvény a Rutgers Egyetemen (USA)

A betiltott könyvek hete alkalmából az amerikai könyvtárak különös figyelmet szentelnek az intellektuális szabadságot korlátozó cenzúrának szeptember utolsó hetében. A New Jersey állambeli Rutgers egyetem sem kivétel. A hallgatók, oktatók és könyvtárosok által közösen szervezett fő esemény látszólag mindössze egy másfél órás program, ahol a résztvevők 2-3 perces részleteket olvasnak fel betiltott művekből, háttérinformációval szolgálnak a betiltás okáról, időpontjáról és helyszínéről, illetve 5-8 perces villámelőadásokban járnak körül egy idevágó témát.

A szervezés, felkészülés és az esemény utóélete miatt a hatás azonban sokkal jelentősebb. A kutatási segédanyagok link , blog posztok link , virtuális kiállítások és könyvborító képgalériák link állnak a hallgatóság rendelkezésére, az esemény előtt és után is. Év közben lehet gyűjteni az ide illő programokat, mint például a Betiltott könyvekkel lefekvő Big Ben kiállítás. link link
Sajnálatos módon mindig szolgálhatunk kuriózummal magyar nézőpontból is. Tavaly a szamizdatról szóló előadás jelentett újdonságot amerikai hallgatóinknak link link , a választásom Konrád György angolul is olvasható művére esett. Az idén a Meseország mindenkié kötet kínálkozott témaként, a könyvet az elmúlt évben történtek miatt ismertettem link . A Házasodik a királyfi története kiváló választásnak bizonyult, a közismert angol változat miatt a résztvevők megbűvölve és értő fülekkel hallgatták a magyar verset.
A program egyik aktív résztvevője a könyvtáros és könyvtár szakon oktató kollégánk, Nancy Kranich, aki az ALA elnökeként a "Könyvtár: a demokrácia sarkköve" mottót választotta 2000-ben. A húsz évvel ezelőtti kezdeményezés révén, eredeti célkitűzésének megfelelően, ma az amerikai "könyvtár véd a tudatlanság önkényuralma ellen" link . (Hajnal Ward Judit, Rutgers Egyetem, USA)

A vonatkozó képgalériát ld.: link
1. Betiltott könyvek, virtuális kiállítás részlete (Rutgers Egyetem)
2. Piramis: csendes betiltás, panaszolt betiltás, független fél által megállapított betiltás
3. A betiltások leggyakoribb okai címkefelhő: leginkább színes szexuális tartalmak
4. Betiltott könyvek hete plakát: "A cenzúra elválaszt bennünket"
5. Betiltott könyvek hete: A cenzúra: zsákutca. Találd meg az olvasás szabadságát.
6. Betiltott könyvek, virtuális kiállítás részlete (Rutgers Egyetem)
7. Virtuális felolvasás és beszélgetés az olvasás szabadságáról - plakát
8. Szamizdat könyvek - múlt évi plakát Hajnal Ward Judit előadásáról (Rutgers Egyetem)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról