Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Magyarországon a képregény-olvasóknak rosszabb a szövegértése -- az éllovasoknál viszont nem

Kell-e félni a képregények olvasásától? Vagy: rontja-e az olvasást? A múlt héten közreadott 2009-es PISA-felmérés összefoglalójának 25. diagramja szerint eltérőek az egyes országok tapasztalatai. Az éllovasok közötti finnek, belgák, norvégok, svájciak és hollandok között a vegyes olvasók (szépirodalom, képregény és egyéb) közel azonos, kiemelkedő szinten olvasnak, mint a képregényt nem olvasók (de szépirodalmat és egyebet igen). Igaz ez a kicsit gyengébb, de képregény-faló japánokra is. A nem éllovasok között a képregény-olvasás jellemzően a gyengébb olvasással jár együtt. Így Magyarországon is -- derül kis a friss PISA-adatokból.
'Összességében a képregények olvasása a jelek szerint nem jár együtt magas szövegértési teljesítménnyel, ugyanakkor elképzelhető, hogy egyes országokban egyfajta belépőként szolgál az olvasás iránt kevésbé elkötelezett tanulók számára, és arra motiválja őket, hogy mást is olvassanak, például szépirodalmat.' Úgy tűnik tehát, hogy a képregény -- optimális körülmények között, akár a tanórán is elérhetővé téve -- nem jár a gyengébb olvasás veszélyével. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról