Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Magyarországon is együttműködnénk a könyvtárakkal -- Simon Morrisson, Google

HVG: Magyarországi látogatása a Google fokozottabb érdeklődését jelzi?
SM: Ahogy világszerte, Magyarországon is szeretnénk több olyan megállapodást kötni, amely növeli virtuális könyvgyűjteményünket. Noha az Osztrák Nemzeti Könyvtár tavaly elkezdett digitalizálása több mint tízezer dokumentummal növelte a világhálón hozzáférhető magyar nyelvű szövegek számát, jobb megoldás lenne, ha magyarországi könyvtárakkal is együtt tudnánk dolgozni. Pillanatnyilag azonban csak egy üzleti partnerünk van az országban, egy főként ismeretterjesztő könyveket megjelentető kisebb kiadó.
HVG: A könyvtárosok azon is aggodalmaskodnak, hogy a Google-könyvek nincsenek rendesen 'felcímkézve', az úgynevezett metaadatok hiánya miatt pedig egyes kiadványokat nem könnyű megtalálni. Ezen a téren léptek már előre?
SM: Egyebek mellett ezért sarkallnánk a könyvtárosokat az együttműködésre: ők értik a katalogizálás minden csínját-bínját, nem rendelkeznek viszont mindazokkal a technológiákkal, amelyek a mi birtokunkban vannak. ...
HVG: Azért az nehezen hihető, hogy a kulturális hagyaték digitalizálása pusztán misszió.
SM: Amikor a Google még csak a világhálón található információhalmazt szűrő keresőmotor volt, azt vettük észre, hogy a neten szörfölőket érdeklő anyagok nagy többsége nem hozzáférhető virtuálisan. Ezért kezdtünk el művészekkel, galériákkal, könyvtárakkal és kiadókkal egyezkedni. Ez persze nekünk is kifizetődő, de jó a felhasználónak és a kultúrának is, amely a segítségünkkel több helyre eljut, és nagyobb eséllyel marad fenn.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról