Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Makerspace -- a kreativitás központja

Egyre újabb és újabb dolgokat fedezhetnek fel az olvasók, ha betérnek egy amerikai könyvtárba. Makerspace (szó szerint: a hely, ahol készítenek valamit) -- a központ, ahol a látogatók kedvükre alkothatnak, kreativitásukat fejleszthetik, létrehozhatnak egy teljesen új dolgot, vagy átalakíthatják a régit.
A Makerspace kialakításához szükséges tennivalókat vázolta fel új könyvében John Burke, könyvtáros. Fejezetenként elemzi a hely megalkotásához szükséges tennivalókat, eszközöket, az anyagi ráfordítástól kezdve egészen a felhasználó nagyközönség szerepéig.
Rövid példákkal igazolja a szerző ennek a különleges helynek a létjogosultságát. Sorra veszi a nemzeti, nemzetközi, állami, magán, egyetemi valamint iskolai könyvtárakban kialakított helységeket és azok programjait.
A szerző bemutatja a különböző Makerspace helyeket, javaslatot tesz a kialakításukhoz szükséges anyagi lehetőségek felkutatásáról, valamint elemzi a könyvtári dolgozók kiképzését előirányzó tanfolyamok fontosságát.
Bemutatja a legnépszerűbb és leggyakrabban használt készülékeket (3-D nyomtató), programokat (videófilm-készítés).
Burke szerint egyre több könyvtár lesz képes a felsorolt információk alapján saját helyiséget kialakítani, bővítve a könyvtár kínálatát. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról