Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Makerspace és podcast-stúdió is - megújul Bihar megye könyvtára

A Bihar Megyei Tanács európai uniós vissza nem térítendő pénzforrásokra pályázik az országos helyreállítási alapból (PNRR), annak érdekében, hogy korszerűsítse az általa fenntartott, nagyváradi székhelyű Gheorghe Sincai Megyei Könyvtárat, valamint további huszonkilenc vidéki tékát.

Ancuta Schiop, a megyei könyvtár menedzsere arról számolt be, hogy az elmúlt másfél évben, amióta átvette az intézmény vezetését, számos hazai és európai közkönyvtárban tett látogatást, arra törekedve, hogy a nagyváradi is megfeleljen a korszerű követelményeknek. Az épület átalakítása három ütemben fog zajlani úgy, hogy átrendezik a belső tereket, illetve könnyűszerkezetes megoldásokat alkalmaznak és panorámaliftet szerelnek be. A változtatások után a
- földszintet a gyerekek vehetik majd birtokukba: lesz ott külső terasz, nyitott amfiteátrum, játszóház, előcsarnok, makerspace, gyermekirodalmi művek kölcsönzője, a felnőtt hozzátartozóknak pedig kávézó.
- Az első emeleten lesz a felnőttek olvasóterme, könyvespolcok, a digitális kompetenciákat fejlesztő munkapadok, ülőhelyek,
- a második szinten pedig konferenciaterem, könyvespolcok, médiatár és podcast-stúdió. A projekt keretében ugyanakkor számítógép-kezelői tanfolyamokat is szerveznek, és olyan szkennert vásárolnak, mely alkalmas arra, hogy régi könyveket másoljon.
A távlati tervek közt szerepel még önkiszolgáló könyvautomaták beszerzése is.
A megyei könyvtárnak tavaly körülbelül 4 ezer aktív látogatója volt, mely 34 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest [Nagyvárad lakossága: 196 e fő]. Az állományában 530 ezer kötet található, melyek közül több mint 150 ezer magyar nyelven olvasható.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról