Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Már az Europol is nyomoz a könyvtárakból ellopott Puskin-könyvek miatt

Furcsa jelenségről számolt be a New York Times: hosszú cikkben tárták fel, hogy miként tűnnek el ritka Puskin-kiadások Európa-szerte a könyvtárakból. Ahogy írják, már többtucatnyi könyvnek veszett nyoma Varsótól Párizsig, és már az Europol is vizsgálódik az ügyben. A kezdetben elszigeteltnek tűnő esetek között ugyanis látnak összefüggést, sőt, egy kiterjedt, összehangolt lopássorozatként azonosítják, ami ritka, 19. századi orosz könyvek ellen irányul.

Az Europol adatai szerint 2022 óta több mint 170 könyv tűnt el 2,6 millió dollárt meghaladó értékben például rigai, vilniusi, berlini, müncheni és genfi könyvtárakból. A Varsói Egyetem könyvtárából kiugróan sok, összesen 78 könyv hiányzik. A példányok több tíz- és százezer dollárt érnek.

A lopások miatt a könyvtárak fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, és a kereskedők is alaposabban vizsgálják a hozzájuk kerülő orosz könyvek eredetét. Egyelőre még nem derült ki, hogy kik állnak a lopások mögött, ahogy a motiváció is kérdéses.

Az viszont tény, hogy az orosz aranykor íróinak - Puskin mellett Gogolnak és Lermontovnak - első vagy korai kiadású műveiért az elmúlt években hatalmas összegeket fizettek az aukciókon. Szakértők szerint Oroszországban manapság különösen keresettek, már csak azért is, mert óriási kulturális és patrióta értékkel bírnak. Különösen Puskin számít igazi nemzeti ikonnak, a cároktól kezdve Sztálinon át Putyinig gyakorlatilag minden vezető tudott vele azonosulni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról