Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Már iskolai cenzorként is bevetik a mesterséges intelligenciát (Iowa)

Nem mindegy, hogy milyen könyv kerül a gyerekek kezébe. Éppen ezért alkalmaznak egy gyors módszert a tartalmak átfésülésére néhány amerikai iskolában: mesterséges intelligenciát hívnak segítségül. Átnyálazni sok ezer oldalt meglehetősen nagy kihívás, persze nem a mesterséges intelligenciának. Ennek tudatában vetették be egy iowai iskolai körzetben az MI-t, hogy még a 2023/2024-es tanév előtt megtalálják az iskolai könyvtár könyveiben a káros, illetve a gyerekek életkorának nem megfelelő tartalmakat, majd "emberi felülvizsgálat után" eltávolítsák ezeket a könyveket.

Még májusban fogadta el az állam törvényhozása a 496-os szenátusi aktát, amely átfogó változtatásokat vezetett be az állam oktatási tantervében. Konkrétan korlátozza, hogy milyen könyveket lehet elérhetővé tenni az iskolai könyvtárakban és az osztálytermekben. Megköveteli, hogy a művek legyenek "életkornak megfelelőek", és ne legyen bennük "szexuális aktusok leírása vagy vizuális ábrázolása".

Persze annak biztosítása, hogy a kerület archívumában minden könyv be is tartsa ezeket az új szabályokat, hatalmas vállalkozássá vált. Egyszerűen nem lehetséges minden könyvet elolvasni, és ezekre az új követelményekre szűrni. A mesterséges intelligencia viszont segíteni tudott a könyvekben található, nyíltan szexuális tartalmak felderítésében, és 19 művet jelölt meg annak érdekében, hogy megszabadítsa a könyvtárakat az életkornak nem megfelelő irodalomtól.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról