Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Marhaságot csináltak a könyvtárosok - és beszámolnak róla, tanulságként

A Louisville Egyetem Ekstrom Könyvtárának harmadik emeletét át kívánták alakítani egy hívogató, modern, hallgatóbarát térré a használók kényelme érdekében. Ehhez rendkívül szoros (mindössze 10 hetes) határidő mellett 260 000 kötet eltávolítására és további 95 000 kötet rukkolására volt szükség 2019 április közepéig. A költöztetés során három különböző kihívással néztek szembe: hely; a példányok nyomon követése; elegendő személyzet a projekt befejezéséhez.
Mivel nem volt lehetőség külső raktár igénybevételére, ezért részben az épület alagsorában, részben az automatizált raktározási rendszerben (AS/RS), részben a tömör raktárban helyezték el ad hoc alapon a beládázott könyveket. (Önmagában egyik raktárrész sem tudta volna befogadni a teljes költöztetendő dokumentumállományt.) Az AS/RS, illetve a tömör raktár megfelelő használatához katalogizálási munkafolyamatokat is be kellett iktatni, hamar kiderült azonban, hogy erre nincs idő. Ugyan eleinte arra törekedtek, hogy az OPAC-ban kölcsönzöttként jelöljék meg a példányokat - hogy az olvasók lássák, hogy azok nem elérhetőek -, a kölcsönzési modul a nagy adatmennyiségektől leállt, ezért menet közben felhagytak ezzel a megoldással is, így végső soron nyomon követhetetlenné vált a példányok sorsa. Személyzeti átvezénylések és túlórák révén végül határidő előtt befejezték a projektet.
Az OPAC-problémák és az elégtelen raktározási hely miatt a bizottságnak menet közben kellett újraterveznie a költöztetést, ami összességében olyan gondokhoz vezetett, melyeket csak hosszú évek munkájával (a kötetek végső elhelyezésének triázs-alapú eldöntésével és a kapcsolódó katalogizálási adattisztítással) lehet orvosolni. A feladathoz sikerült elérni a feldolgozó részleg létszámának bővítését egy fővel. (Egy nagy gyűjtemény gyors költöztetése: tanulmány a káoszról; autoref. alapján)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról