Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Marihuána és információs igény Amerikában - felkészül: a könyvtáros

Amikor 2020-ban New Jersey állam népszavazásra bocsátotta a marihuána rekreációs legalizációjának kérdését következő lépésként a 2010 óta legális orvosi célú használat után, a Rutgers egyetem könyvtárosai tudták, mi a teendő. Mire a kétharmados többséggel megszavazott új törvény szerint novemberben legálissá vált a kannabisz használata a nagykorú, tehát 21 éven felüli állampolgárok számára, a Rutgers Marihuána LibGuide segédanyag készen állt link .

A könyvtárosok azt tették, amihez legjobban értenek: észlelték a hamarosan felmerülő információs igényt, és összegyűjtötték, majd megosztották a forrásokat. Az addikció-tudományi szakkönyvtáros irányításával készült gyűjtemény közérdekű címszavak alatt listázza a túlnyomó részben nyílt hozzáférésű forrásokat, mint például tudomány, oktatás, business, jog és kultúra link . A rendszeresen frissített oldalakon a leendő marihuána-termesztők és forgalmazók ugyanolyan könnyen megtalálják a számukra lényeges információt, mint az új lehetőségeket kihasználni szándékozó munkavállalók.

A közösségi médiában reklámozott és a helyi sajtó által átvett anyagot a szakemberek és az egyetemi adminisztráció egyaránt elismeréssel fogadták link . Üdvözölték azt a kezdeményezést is, hogy a szerzők az új rendelet egyetemi vonatkozásainak külön részt szenteltek, hiszen a legális kannabisz nem jelent bármiféle könnyítést az egyetem területén, beleértve a téma kutatását és oktatását is. Mivel az Egyesült Államokban a marihuána szövetségi szinten még mindig illegális (bár egy új törvényjavaslat jelenleg a szenátus előtt van), az egyetem finanszírozási struktúrája nemcsak a használatot tiltja a kampuszon, hanem akadályozza a kísérleti célú termesztést, sőt, megnehezíti a kannabisz-témájú kutatást és oktatást is.

Egy nappal az elhíresült 420-as marihuána-világnap után, 2022. április 21-én hosszú sorok kígyóztak az addig csak orvosi használatra forgalmazó elárusító helyek előtt link . Aznap indult a kereskedelmi forgalmazás az érvényes jogszabály alapján, miszerint a nagykorú állampolgárok szabadon vásárolhatnak kannabiszt, az engedélyezett helyeken. Ez New Jersey-ben nem újdonság, hiszen alkoholt is csak az erre a célra kijelölt üzletekben lehet venni, élelmiszerboltokban és áruházakban nem.

Az eredeti segédanyag megőrizte az angol köznapi nyelvben a legjobban elterjedt marihuána szó használatát. De egy friss blogbejegyzésben a szerző hívja fel a figyelmet, hogy ez a szó valójában milyen negatív felhanggal jár, és miért használják a tudományban inkább a kannabisz elnevezést link (Hajnal Ward Judit)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról