Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Marketing-ötlet 18. - Segítség a könyvek megtalálásában - Rúgd fel az abc-rendet! (olvasóink szavazatára)

A legtöbb könyvtár alfabetikus könyvtárban találhatóak a könyvek. Ez a legtöbb esetben nagyon jól működik, de nem mindig. Például ha a szerző egy vagy több sorozatot is írt. - A sorozat részeit érdemesebb egymás mellé tenni. A sorozatban betöltött számának megfelelően. Ugyanígy lehet tenni egy sorozathoz tartozó, különböző szerzőjű és különböző című könyvekkel. Pl. a DC Icons sorozat (link könyvei abc-rendben különböző polcokon kapnának helyet. Javasolt azonban egymás mellé tenni.
- Egy másik tipp. Ha egy sorban túl sok könyv van, akkor fáradtságot okoz áttekinteni. A marketingesek és kereskedők ezért csak fele és kétharmada közt töltik meg a polcokat. A könyvtárosok a ritkítás mellett mást is tehetnek. A sorok közepén egy-egy könyvet a gerinc helyett borítóval is mutathatnak a sorban. Legfőképp mikor az adott könyvből több is van a polcon.
- Az új könyveket bemutató polcokra pedig nem csak egy-egy könyvet érdemes tenni. Hanem sorozatok esetén a többi kapcsolódó példányt is. Például ha egy trilógia 3. része jelenik meg épp, akkor az első kettőt is. Lehetnek olyan olvasók, akik még nem olvasták az előzményt. Persze lesznek olyanok, akiket csak a 3. rész érdekel. Mégis csökkenthető így a többségnek a keresgélés.
Mindez a könyvtárosok részéről több időt, törődést, képzést igényel. A lyukakat mindig be ki kell tölteni, újrarendezni a sorokat. A felhasználói élmény szempontjából viszont ezek fontos apróságok. Megéri a befektetett energiát. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról