Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Másképp szólnak a különféle számítógép-billentyűk -- lehallgatható a gépelés

A kaliforniai egyetem informatikai tanszéke által közzétett tanulmány szerint meg lehet állapítani a billentyűk leütésekor keletkező hangokból, hogy milyen gombot nyomott meg a felhasználó. "A billentyűzet alatt található felületet mindig máshol ütjük meg attól függően, milyen billentyűt nyomtunk le, vagyis a hangja is más lesz" -- magyarázza a működési elvet Doug Tygar professzor. A kutatás során előbb azonosították a különféle hangokhoz tartozó billentyűket, majd Tygar és csapata a további leütések hangjaihoz tartozó betűket statisztikai elemzéssel és valószínűség-számítással állapította meg. A betűkből összeálló szöveget nyelvtani és helyesírás ellenőrző programmal átnézve kapták meg az átkonvertált eredeti szöveget. A kutatócsoport eredményeit közlő tanulmány biztonsági előírások miatt nem tért ki minden részletre: például nem tudni, hogyan szól a shift, a backspace gomb, vagy a számbillentyűk. Tygar szerint az eljárás elődjét a kormányok már a hidegháború idején megpróbálták alkalmazni. - F: szept. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról