Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Meddig lehet meg a hazai könyvtárügy stratégia nélkül? 1.

A hazai könyvtárügy tapasztalata, hogy ha nem is olyan drasztikusan, mint a korábbi évtizedben, de folyamatosan vesztjük el használóinkat. S bár a szektor alulfinanszírozott, nem látszik, hogy a trenden bármilyen erőfeszítés is változna. Sikerjelentések persze vannak, de azokon ma már egy iskolás is könnyedén átlát. (MG)
John Doerr a célok önbeteljesítő és lelkesítő erejével kapcsolatban Andy Grove-t, legendás Intel-igazgató filozófiáját idézi, link aki a célok és a kulcsfontosságú eredmények elvét (Objectives and Key Results - OKRs) alkalmazta a tervezési folyamatra szervezetek, csoportok és egyének szintjén egyaránt. A cél az, amit el akarunk érni. A kulcsfontosságú eredmények [más megfogalmazásban: teljesítménymutatók MG] adják meg hozzá az elérés hogyanját.
Célok és kulcsfontosságú eredmények - mit és hogyan.
Ám sokunk nem jól csinálja ezt, vagy mégtöbben nem is határoznak meg célokat. Sok cég megteszi, ám nincs érzékük ahhoz, hogy a célokkal és a kulcsfontosságú eredményekkel lelkesítsék is csapatukat.
Mindannyian szeretnénk eredményeket elérni. A jó célok
- jelentősek
- cselekvésre ösztönöznek és
- inspirálóak, amellett, hogy
- orvosságot jelentenek a kusza gondolkodással szemben.
A hogyanok - az OKR-ek - követik ki a cél elérésének útját. A jó eredmények jól meghatározhatóak (specifikusak) és időhöz kötöttek. Mérhetőek és egyértelműek.
A Google-nél gyakorlat a célok és a teljesítménymutatók leírása. Értékelik és mindenki számára nyilvánossá teszik őket. És ezeket nem csak a jutalmazáshoz használják. hanem hogy biztosítsák a kollektív elkötelezettséget a közös célok eléréséért. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról