Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Meditációs szobák a felsőoktatási könyvtárakban

A kaliforniai Humboldt Állami Egyetem könyvtárában link az elmúlt időszak legnagyobb újítása egy meditációs szoba megnyitása volt. Olyan elvonulásra szánt, csendes tér jött létre, amely többféle célra is alkalmas: imádkozásra, jógára, szentírások tanulmányozására, de egyszerű menedékhelyként is szolgálhat a stressz elől. Az igazgató szerint különösen nagy érdem, hogy a szobában mindenki megfér a másikkal, és még semmilyen konfliktus nem fordult elő a használatával kapcsolatban.
Egyre több felsőoktatási intézmény vág bele hasonló kezdeményezésbe, különösen olyan helyeken, ahol magas a muszlim hallgatók aránya. A Kansasi Egyetem Könyvtára a helyi Muszlim Hallgatói Szövetség kérésére rendezett be ilyen teret, ők jelezték ugyanis, hogy az egyetemistáknak szükségük lenne egy imádságra alkalmas helyre. Az iszlám vallás egyik eleme, hogy a hívek a nap meghatározott időpontjaiban félbehagyják aktuális tevékenységüket, hogy imádkozzanak. A hallgatók azonban nem tehetik meg, hogy minden alkalommal visszavonuljanak a lakhelyük csendes magányába.
A megoldás mindkét említett esetben egyszerű volt: a könyvtár vezetője kijelölt a célra egy használaton kívüli irodát, amelyet nyugalmat sugárzó színekben festettek ki, illetve kicserélték a bútorokat is. A dekoráció nagyon minimális, és egyik vallás elemeit sem tartalmazza, így ezek a terek mindenki számára nyitottak. Mindkét könyvtár vezetője azt tapasztalta, hogy egy ilyen helyiség kialakítása csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmilyen költséggel nem jár, és a munkatársaknak is kevés többletfeladatuk van vele.
Fontos szempont, hogy e szobáknak csendesnek kell lenniük, vagyis nem használhatóak csoportmunkára vagy közös éneklésre, illetve az elektronikus eszközök is kitiltásra kerültek, hiszen sokan vannak, akik szeretnének elvonulni, de az okostelefonok korában ez különösen nehéz. A Humboldt Állami Egyetem könyvtárában a szoba zárható, és a hallgatóknak a pultnál kell átvenniük a kulcsot. Emellett az intézmény üzemeltet egy nyitott teret is Meditációs Sarok néven, amelynek az a célja, hogy megismertesse a hallgatókat a mindfulness, a figyelem és az elmélyülés témakörével kapcsolatos tudományos kutatásokkal. A Kansasi Egyetem könyvtárában ajtók helyett inkább paravánok vannak, hogy a kulcsfelvételi rendszer ne vesse vissza a használati kedvet. (Egy külön világ: meditációs szobák a főiskolai könyvtárakban; ref.: Jávorka B.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról