Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megéri-e a vagyonvédelmi kapu a könyvtárban? -- Kiszámolták

A könyvtárak felelősek a közpénzek hatékony felhasználásáért. Ennek alapja a tényeken alapuló döntéshozatal. A pénzosztó szervezetek -- jó esetben -- ilyen előtanulmányok után határoznak, hogy milyen pályázatokat írnak ki. Költségek: rendszer beszerzése, telepítése (ide értve a dokumentumokban elhelyezendőket is), folyamatos fenntartása. További rizikótényező a téves riasztások kapcsán 'begyűjtött' használói elégedetlenség és könyvtárosi kellemetlenség. Hasznok: nem realizálódott lopáskár.
A BGF Gazdálkodási Karának könyvtárában (Zalaegerszeg) nagyságrendi összevetés alapján állították 2010-ben, hogy ha a vagyonvédelmi beruházás 1,5M Ft és az éves kár 100E Ft, akkor a 'megtérülés' 15 év lenne. A modellben eltekintettek attól, hogy a kár kálón belüli-e (tehát 'megengedett'). A valós éves káruk ennél is csekélyebb, amit persze csak a 3 évenként tartott leltárból tudhatnak pontosan.
A hiány mértéke a 2011-ben tartott állományellenőrzés szerint 9,6 százaléka volt a vonatkozó rendelet szabályzata szerint számított megengedhető hiánynak. 2008 és 2011 között lopási kísérletet nem fedeztek fel. A hiány közel felét nagyobb forgalmú, tansegédletként használt dokumentumok teszik ki. A hiány mértéke nem indokolta, hogy költségvetési forrásból nagy értékű állományvédelmi eszközöket -- pl. vagyonvédelmi jelzőkapu és aktiváló/deaktiváló rendszer beszerzését -- szerezzenek be. A biztonságot 2010 szeptembere óta alkalmazott belső térfigyelő kamerákkal fokozták (egy ilyen rendszer beruházása lényegesen olcsóbb).
A feltárt hiány ellenőrzési ciklusonként csökkenő tendenciát mutat. Még a leltáron is spórolhatnak: mivel 2011-ben a megengedett hiány tíz százalékát sem érték el, de 2008-ban is csak 36,6%-a volt az akkor megengedhető hiánynak, felesleges minden ellenőrzési ciklusban teljes leltárt tartani Az állományellenőrzési jogszabály, a 3/1975. (VIII. 17.) KM-PM együttes rendelet 7. § (4) előírja, hogy 'legalább minden második időszaki leltározáskor teljes körű állományellenőrzést kell végrehajtani'. Az időszaki részleges leltározásnak esetükben a teljes állomány legalább 20 százalékára kell kiterjednie. Ezt 2014-ben csak a legnagyobb forgalmú állományrészen végzik, a megtakarított időt pedig a munkatársak a felhasználók számára gyümölcsözőbb tevékenységekre fordíthatják.
Ugyanakkor minél nagyobb egy állomány értéke és használói forgalma, annál indokoltabb lehet az aktív vagyonvédelmi rendszer. (Szabó G. Tibor közlése nyomán)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról