Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megfelel-e a könyvtár keresőfelülete a használók igényeinek?

2016 januárjában a Toledói Egyetem (Ohio, USA) könyvtára link keresőfelületeként bevezette az EBSCO Discovery Services (EDS) szolgáltatását. A könyvtár ügyintézői kétségbe vonták, hogy a használók meg tudják-e találni az EDS-ben a konzorciumi anyagokat, ezért egy munkacsoportot állítottak össze egy kísérleti használhatósági teszt elvégzésére. A munkacsoport demográfiai adatokat gyűjtött 25 tanulóról, majd a felmérés alanyainak hat feladatot kellett elvégezniük, miközben a képernyőképeiket rögzítették. Az eredmények szerint a résztvevők a könyveket kivéve könnyedén megtalálták a legtöbb dokumentumot, továbbá a nyitott kérdéseknél számos hallgató azután is folytatta a keresést, hogy releváns találatokat kapott. Hogy kiderítsék, miért nem találták meg a résztvevők a könyveket, a munkacsoport konzultált az EBSCO-val, és felfedeztek egy konfigurációs problémát, amelyet könnyen orvosolni tudtak a dokumentumtipológiai leképezési táblák módosításával, illetve a nyomtatott könyvekre vonatkozó szűrési lehetőség hozzáadásával. Ami a keresés sikerességét illeti, nehezebb meghatározni a problémát, és a munkacsoport nézete szerint legalábbis részben a könyvtári használóképzés hiánya okolható. A könyvtárak jelentős forrásokat fektetnek a keresőfelületekbe. Ha a használóknak nehézséget jelent a kezelésük vagy a beadványaikhoz szükséges releváns szakirodalom felkutatása, a könyvtáraknak szembe kell nézniük ezzel a problémával, amire az egyik lehetséges megoldást a használóképzés jelenti. Ez a kísérleti kutatás beszámol arról, milyen változtatásokat eszközölt az egyetemi könyvtár, hogy könnyebben kezelhetővé tegye az EDS-t a használói számára. ("De én csak egy könyvet szeretnék!" Megfelel-e a könyvtár keresőfelülete a használók igényeinek?; Autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról