Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megjósolhatjuk-e az olvasóink viselkedési mintázatát az adatmátrixból? - KIT-műhely

Az egyre több szektort elérő "adatlázban" égve ma már látni véljük, mi van a statisztikai célú adatgyűjtésen túl és milyen előnyöket jelenthet egy könyvtári adatokon nyugvó predikciós, azaz előrejelző modell. Ez olyan folyamat, amely során a könyvtárak gyűjtött adatait elemzik annak érdekében, hogy előrejelzéseket készítsenek a jövőbeli olvasói viselkedésről és igényekről. A predikció számos különböző típusú adatot felhasználhat, beleértve a kölcsönzési statisztikákat, az olvasók látogatási szokásait, a könyvek népszerűségét, vagy az online keresési és letöltési adatokat, stb.

A kapott eredmény által a könyvtárak jobban megérthetik az olvasóik viselkedését és igényeit, és ennek megfelelően alakíthatják szolgáltatásaikat. Az ilyen előrejelzésekkel tehát hatékonyabbá tehetik a szolgáltatásaikat és felkészülhetnek a változó igényekre, vagy időben reagálhatnak a változásokra (amivel munkaidőt és / vagy költséget spórolnak, esetleg bevételt növelnek). A kérdés persze, hogy kihez kerülnek feldolgozásra a nyers könyvtári adatok, hogyan lesznek belőlük klaszterek, döntéstámogató előrejelzések, milyen irányt adnak az MI eszközök, és mely szereplők élvezhetik az ebből fakadó előnyöket? (Brada Hedvig)

A szegedi vándorgyűlés KIT műhelyében Pancza János (Monguz Információ-technológiai Kft.) fogja tovább boncolgatni a témát. Bátran lódítsd meg a fantáziádat, gondold át saját könyvtárad adatgazdálkodási lehetőségeit és készítsd a kérdéseidet!

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról