Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Megkérdeztük: A különféle társadalmi csoportok közötti megértés segítése mint könyvtári feladat

A könyvtár több definíciójában szerepel a szociális funkció és a közösségteremtés is. Emellett az is tény, hogy a könyvtár a legelesettebbek számára tudja a számukra legnagyobb hasznot hozó tevékenységet végezni. Ezért is volt érdekes múlt heti kérdésünk. A kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
A különféle társadalmi csoportok közötti megértés segítése mint könyvtári feladat
10 - nagyon fontos
5 - fontos
7 - közepesen fontos
2 - kevéssé fontos
10 - nem könyvtári feladat.
Látszik, hogy a könyvtárosok polarizáltak a kérdésben. Hozzáállásuk nem változott az 5 évvel ezelőtti adatfelvétel óta. A vonatkozó diagram: link .
Az eredmény komolyan felveti annak kérdését, hogy a könyvtárosok maguk mit tartanak a könyvtár alapfeladatairól, azon belül is a közösségépítésről és a szociális funkcióról.

Kapcsolódó: Az "élő könyvtárat" 21 éve hozta létre Ronni Abergel dán emberi jogi aktivista és újságíró. Ő maga azután kezdett érdeklődni az erőszakmentes aktivizmus iránt, hogy egy barátja túlélt egy koppenhágai késelést. Célja továbbra is az, hogy hidakat építsen emberek között úgy, mint ahogy egy valódi könyvtár is képes erre. link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról