Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megkérdeztük, és szükség van rászorulókat segítő könyvtári akcióterv(ek)re?

Szükség van-e rászorulókat segítő könyvtári akcióterv(ek)re? - kérdeztük a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
21 - feltétlenül
11 - inkább igen
3 - inkább nem
0 - egyáltalán nem
2 - megírom: kit@gmconsulting.hu
Az egyik anonim válaszoló: "A rászorulókat segítő könyvtári akciótervekre feltétlenül szükség lenne, ha:
1. a könyvtárak felmérnék és jól ismernék a rászorulók igényeit;
2. a könyvtárak képesek lennének a lehető leggyorsabban követni a társadalmi változásokat, beleértve a rászorulók megismerését, igényeik felmérését, azonosítását (pl. migránsválság,
tömeges külföldi munkavállalás - pl. egy idegennyelvi gyűjtemény vezetője hogyan készül fel erre, munkanélküliség). Ott vannak még az "állandó" problémák, pl. idősek, betegek, hajléktalanok, kisebbségek könyvtári ellátása.
3. A jó partnerkapcsolatokon sok múlik. Könyvtárunk helyet ad jótékonysági kiállításoknak és vásároknak, ill. a karácsony előtti bevásárlást azzal könnyíti meg a könyvtár, hogy kollégáink - önkéntes alapon - mesét mondanak a gyerekeknek a Fórum bevásárló központban, amíg a szülők a szükséges dolgokat beszerzik. Régebben a Gyermekklinika betegeinek volt mesélés, ill. gyermekkönyvek adományozásával segítettük a betegek számára egy ottani könyvtár létrehozását. E harmadik ponttal kapcsolatban bővebb felvilágosítást a könyvtár esélyegyenlőségi referense, Mojzes Edit tudna nyújtani.
4. A felülről vezérelt akcióprogramok - pl. a Digitális Jólét Program (DJP) - összehangolása
is fontos a helyi igényekkel.
5. Speciális felkészültséget is igényelne a hátrányos helyzetűek segítése, ami nem jelenik meg markánsan a képzési palettán, ill. éppen most van átalakulóban (pl. a DJP-ben dolgozók által igényelt továbbképzéseket a napokban mérték fel).
Ez eléggé elméleti végiggondolása a témának. Szívesen látnék minél több konkrét "akciótervet"."
Konkrétan mit értesz "akcióterven": projekteket (pl. adományozást) vagy a könyvtár szerint "rászorulók" teljes körének felmérését és közös megoldások keresését?
A problémám éppen az, hogy a kormányzati szegénypolitika kimerül az adakozásban, én pedig nem látok egy egységes koncepciót mögötte, nincsenek "követő vizsgálatok", ill. ha vannak, azok nehezen kivitelezhetők."
- Szakmári Klára írta: Az akcióterv kevés, fontos a célok kijelölése, a szervezés. Cselekvésre és elfogadó személyiségű könyvtárosra van - lenne - igazán szükség! Tapasztalatom szerint van, hogy egy könyvtáraknak létezik "stratégiai terve", de csak papíron, melyet valahonnan lemásoltak. Ám tevékenységét tekintve nem lehetne könyvtárnak sem nevezni.
- A válaszadók 90%-a szerint a könyvtáraknak szükséges a rászorulók szempontjai szerint tevékenykednie. A diagramot ld.: link (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról