Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megkérdeztük: Fenntartható fejlődés...

A felvetés apropóját az MKE "Könyvtárosok az ENSZ 2030 Agenda és a fenntartható fejlődés megvalósításáért" c. 2018-ban közzétett dokumentuma link adta. A feltételezés az volt, hogy ha ilyen anyag megjelenik, akkor az a könyvtáros társadalomban ismert és követett téma.
A 17 pont között olyanok vannak, mint az 1. Szegénység felszámolása, 5. Nemi egyenlőség, 7. Megfizethető és tiszta energia, 16. Béke, igazság és erős intézmények. De mintha a 17 pont egyike sem lenne téma a szakmában. Sem SEXI modellel (ld.: link ), sem anélkül. Ami azért is furcsa, mert a könyvtárak e kurrens témában éppenhogy megmutathatnák saját potenciáljukat, és társadalmi elismerést szerezhetnének a közügyek előbbre vitelében. Ezért is érdekesek a kapott válaszok:

Fenntartható fejlődési célok...
11 - Érdemes minél jobban megismernünk őket
4 - Ezek értelmében készítjük könyvtárunk éves terveit
6 - Nem hallottam egyelőre róluk
6 - A fenntartónk elvárásainak kell elsősorban megfelelnünk
0 - Megírom: kithirlevel@gmconsulting.hu
A leglátványosabb talán, hogy a múlt heti sztrájkoló pedagógusok melletti kiállás témához képest alacsony érdeklődést vonzott a téma. Felmerülhet: a magyar könyvtárak az MKE-dokumentummal inkább kipipálták az IFLA felé a penzumot, minthogy elgondolkodtak, netán magukénak is érezték volna a témákat.
Ide tartozik korábbi KIT-kérdésünk 2022. januári témája is: Helyes-e, ha társadalmi célok elérésében vállal feladatot a könyvtár? link . Ha a két kérdésünk adatai igazak, akkor a könyvtárszakmai szervezetek nagyobb bátorsággal fordulhatnak a könyvtárak felé a témában, mert jobban érdekli a könyvtárakat a társadalmi ügyekbe való beleállás, mint ahogyan a szakmai szervezetek és irányító szervezetek azt gondolják és képviselik.
A most kapott adatok diagramja: link . (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. március 24.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=megkerdeztuk_fenntarthato_fejlodes
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról