Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megkérdeztük: Foglalkozzanak-e a könyvtárak e-könyvekkel?

A kérdésre kapott nem reprezentatív válaszok megoszlása:
6 - Ha marad rá kapacitásuk
9 - Igen, ez a prioritás
3 - Már úgyis csökken az érdeklődés iránta
12 - Persze, csak nem tudunk megegyezni a kiadókkal.
A témában észrevételt is kaptunk: "A kérdés megfogalmazása nem elfogult, hanem pontatlan - szerintem.
1. Csakugyan az egyes könyvtáraknak kell(ene) megegyezniük a kiadókkal (ideális esetben az összesnek az összessel) vagy pedig egy kereskedelmi téren gyakorlott, a könyvtáraknak régóta szolgáltató szervezetnek, ami a megszolgált díjért kellő odaadással végezné feladatát? (Ami messze nem csak ez lenne.)
2. Én odatennék egy olyan válaszlehetőséget is, hogy "az e-könyvek iránti keresletet az internet szorgos-dolgos népe kielégíti. E szolgáltatással a közkönyvtárak számottevő sikert nem érhetnek már el."
3. A felkuncogó kisördög még azt is leíratja velem, hogy a témához hozzászóló könyvtárosoknak meg kellene esküdniük arra, hogy kölcsönöztek már e-könyvet hivatalos e-könyvtárból (NEM MEK, MANDA, DIA etc.!), végigcsinálták ezzel kapcsolatban a szoftvertelepítési és regisztrációs feladatokat.
Ja! És ezt az eljárást jó szívvel ajánlják közkönyvtáraik jelenlegi és jövőbeni látogatóinak." (Takáts Béla)

Ha a kapott adatokat összevetjük a 2017-es hasonló adatokkal, a következő diagramot kapjuk: link . Eszerint a helyzet alig változott, valamivel többen tartják fontosnak, hogy a magyar könyvtárak foglalkozzanak e-könyvekkel. Érdemes tudni azt is, hogy
- tőlünk nyugatabbra és északabbra nem egyes könyvtárak, hanem könyvtári konzorciumok artikulálják a könyvtárak érdekeit (vö.: együttműködés), s így könnyebb a jogi háttér és a kiadókkal való egyeztetés: a könyvtárak jellemzően könyvcsomagokat kínálnak használóiknak
- jellemzően a magyar szakkönyvtárak is kínálnak szakkönyv-csomagokat egyetemi, intézeti használóik számára, ez esetben a kiadók kínálják magukat a cosmagokat és a felületeket, így a hazai könyvtárak praktikusan csak konzorciumi együttműködésben férnek a döntőan angol nyelvű szakmai e-könyvekhez
- a Magyarországon működő nem magyar fennhatóságú könyvtár is kínál e-könyveket, pl. a Goethe Intézet könyvtára. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról