Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megkérdeztük ismét: Hogyan lehet a magyar közkönyvtár-használat csökkenését visszaszorítani?

A kapott, tájékoztató jellegű adatok:
6 - a használók oktatásával
2 - egyéb, megírom: kit@gmconsulting.hu
8 - kompetens könyvtári vezetőkkel
12 - nagyobb költségvetéssel
5 - nem is esik vissza a használat.
A két szöveges válasz:
1. Talán a használói jogosultságok és lehetőségek bővítésével, szélesítésével. Aláírás: Netuddki
2. Egy vidéki egyetemi kampusz könyvtárosa: Nehezeket tudsz kérdezni, max. félmegoldás válaszopciókkal...
Nem közkönyvtári fronton dolgozok, de szerintem leginkább civil közösségek befogadásával, közösségépítéssel - ez fontosabb szerintem a kedvelt mentőkötélként használt rendezvényesdinél is. Úgy értem: a könyvtár adjon otthont olyasmiknek, amiknek jellemzően a művházak a terei: nyugdíjasklub, horgolóklub meg bármi más. Ehhez viszont teremtsen "hozzáadott értéket" a saját funkciókörében, tehát kapcsolódó ismeretterjesztéssel, olvasmányokkal, eszközökkel stb., illetve a közösségek gondozásával, menedzselésével. A helyi demokrácia, társadalmi élet erős szereplőjévé kell válni és tudod, hogy ehhez nem csak HR-kompetencia, de pénz is kell helyszín-komfortosításra, kütyükre stb.
A felsőoktatási könyvtár(os)használat csökkentését talán szintén hasonlóval, hallgatói közösségek építésével meg a mentorálásukba történő beszállással lehetne fékezni. Úgy látom, először valahogy be kell férkőznünk az életükbe (mert az már nem megy, hogy majd bejönnek valamiért). Ha ezt jól csináljuk, megjön a bizalmuk és mindenfélével fognak hozzánk fordulni. Nálunk nincs 500 hallgató a kampuszon, a tanulás egyre forrásszegényebb (szinte egyprezisedik), a Gugli meg a ChatGPT pedig mindenre is ad valamiféle választ. Viszont ez utóbbi sem látja és kezeli komplexen az ügyfeleit, nem tud "elébük menni", csak lereagálja őket. Ez kevesebb, mint amire az ember lelkének szüksége van - figyelemre, megértésre, finoman tálalt tanácsokra stb. Mert inkább társakra, nem pedig tárakra van szükségük.

Összevetve ezeket a 10 évvel ezelőtti hasonló adatokkal, a következő diagramot kapjuk: link .
Elgondolkodtató a Könyvtári Intézet hivatalos adataival szembeni szkepticizmus duplázódása. Ugyanúgy a használóképzésben való növekedő hit - pl. a könyvtári rendszer önkifejtővé változtatásával szemben. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról