Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megkérdeztük: Jobb lesz-e 2023 a könyvtárak számára, mint 2022 volt?

A kérdésre kapott válaszok megoszlása:
3 - határozottan
4 - talán
3 - ugyanolyan
7 - kicsit rosszabb
16 - sokkal rosszabb
Egy magánba érkezett megjegyzés: "A könyvtárak olyan évet kapnak 2023-ra, amilyet kialakítanak és megteremtenek maguknak.
Ha felemelik szavukat a szakmai hitelesség elérése érdekében, ha szóvá teszik rendszerszinten a méltatlan bánásmódot és a költségvetési sorok hiányát, a pályázati lehetőségek aránytalanságát (pl. a közművelődési dominanciájú szervezetek, az iskolai könyvtárak esetében, a közkönyvtárak vs. szak- és felsőoktatási könyvtárak esetében), akkor elindulhat valami...
Amíg azonban a politikum uralja a szakmát, amíg megosztottság jellemzi a könyvtáros társadalmat, amíg vita helyett veszekedés és a másik becsmérlése zajlik a szakmai fórumokon, amíg a könyvtáros kollégák nehezen újulnak meg, amíg a könyv hatalma uralkodik az információ hatalma helyett, addig olyan évünk lesz, amilyet megérdemlünk..."

Ha a hasonló kérdésre 11 év óta kapott válaszokat összevetjük, akkor a következő diagramokat kapjuk: link . (A trendvonalat így kaptuk: a "határozottan" értékeit 2-vel, a "talán"-t 1-gyel, az "ugyanolyan"-t nem értékeljük, a "kicsit rosszabb"-at -1-gyel, a "sokkal rosszabb"-at -2-vel szoroztuk.)

Elsőre feltűnik, hogy ennél pesszimistább adatokat még nem kaptunk, illetve ilyen zuhanás sem fordult még elő a mérés során. Mindebből persze nem derül ki, hogy a "hangulat" külső (könyvtárosokon kívüli) vagy belső (könyvtárosokon múló) okokra vezethető vissza. Vagy hogy kb. milyen arányban. A szakma bevonásával készülő könyvtári stratégia krónikus hiánya azonban feltehetően okolható a helyzetért. Ha a külső körülmények kedvezőtlenek is, de tudjuk, hogy merre tartunk, akkor az reményt és átgondolt cselekvési irányt adhat(na). (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról