Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megkérdeztük: Ki képes új könyvtári stratégiát alkotni?

Ki ne emlékezne a könyvtári stratégiával kapcsolatos roadshow-kra, amikor a szakma nagyasszonyai végigjárták a nagyobb könyvtárakat, és elmondták, hogy mi a dörgés? Nos múlt heti kérdésünkre - Ki képes új könyvtári stratégiát alkotni? - kapott tájékoztató jellegű válaszok arra utalnak: ez az eljárás alaphangon sem vált be. (Ne feledjük a sok évtizedes tapasztalatot: ha azt szeretnéd, hogy a stratégia végre is legyen hajtva, akkor tedd "részvényesekké" azokat, akiken a siker múlik.) A válaszadók háromnegyede a kutyaközönséges demokratikus megoldást tartja célravezetőnek. (Ami történetesen megegyezik a várható eredményesség garanciáival.) 2% bízik a szakma megválasztott és kinevezett vezetőinek stratégiaképességében, 15% a kormány midenhatóságában. 7% a szakmai szervezetek képességeiben. A diagramot ld.: link
A válaszok megoszlása tehát:
1 - A szakma megválasztott / kinevezett vezetői
3 - A szakmai szervezetek
31 - A szakma egésze, a 21. századi technológiákkal, nyílt vitákban
6 - Nem kell stratégia, a kormány minden lényeges kérdésben dönt.
Szakmári Klára megjegyzése: "Képesnek mind a négy megnevezett fél képes- legalább is ezt gondolja magáról... a 3. válasz lenne az ideális. És nem csak újat kell(ene) alkotni, hanem a helyzet felmérése után a leghatékonyabbat, mely rendelkezik, rövid, közép és hosszútávú célkitűzésekkel hozzá rendelt feladatokkal, eszközökkel és minimum megvalósuló követelményekkel - különben az egész csak írott malaszt marad... De ismerve a mai magyar állapotokat , még csak nem is a kormány dönt..."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról