Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Megkérdeztük: Mi a jó könyvtári hálózat alapelve?

- szólt a kérdés a múlt héten. A tájékoztató jelegű megoszlás a válaszok között:
2 - Egyik sem, megírom: kit@gmconsulting.hu
11 - Minőség-alapú (a legjobb szakmai teljesítményű könyvtár koordinálja a hálózatot)
2 - Nem kell hálózat, álljon mindenki a saját lábán
11 - Területi alapú (a régió nagyobb könyvtára legyen a központ)
Megjegyzést emailben: "Alapvetően terület alapú, amely nem nélkülözheti a minőség-alapú könyvtárakat - a dokumentumforrások eloszlása (teljességre törekvő, nagy állományok, szakkönyvtárak,speciális olvasói igényeket kielégítő könyvtárak), központi szolgáltatások összefogása miatt (elektronikus információszolgáltatást is értek ez utóbbi alatt, ill. a számítógépes, új fejlesztések bekapcsolását a rendszerbe, zökkenőmentes, adatbázisokból történő szolgáltatást).
Annyit ebből érdemes leszűrni, hogy a "területi alapú" működtetés a könyvtári rendszer szükséges, de nem elégséges alapja, amelynek szintén minőségi alapon kellene működnie. Ilyen válaszlehetőség nem volt." (Szabó Eszter, Debrecen)
- Az adatokat a 2012-es hasonlóakkal összevetve a következő diagramot kapjuk: link . Ezek alapján - tájékoztató jelleggel - megállapítható, hogy dacára minden minőségirányítási erőfeszítésnek, a minőségi szempont kárára megerősödött a területi (feudum - földbirtok) szempont. Ez azért is érdekes, mert a külföldi hatékony rendszerek minőségi-vevői szempontok szerint működnek: bármely földrajzi területen bármely szolgáltató kínálhatja szolgáltatásait. Így a megrendelő fenntartó szerinti legmegfelelőbb ár--érték arány érvényesülhet. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2020. február 13.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=megkerdeztuk_mi_a_jo_konyvtari_halozat_alapelve
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról