Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megkérdeztük: Mi a könyvtárunk legnagyobb problémája?

(frissítve) Könyvtárunk legnagyobb problémája... - Ez volt kérdésünk apropója a múlt héten. A nem reprezentatív kiegészítések megoszlása:
16 - a gyenge szakmaiság
7 - a reményvesztettség
22 - az elégtelen finanszírozás
4 - egyéb, megírom: kit@gmconsulting.hu
A kapott két szöveges válasz:
1. ... Az hogy még mindig nem sikerült rendezni a közalkalmazotti bértáblát!!! (Méltatlanul keveset keresünk diplomával és ebből fakad leginkább az elkeseredettség, napi megélhetési gondokkal küzd sok kollégám. Fizetési előlegekből is hitelekből/személyi kölcsönökből tartják fent magukat és családjukat rengetegen környezetemben az én tudomásom szerint. Szomorú, mélységesen szomorú még mindig... Az is előfordult már hogy egyik kolléga a másiktól kért hó végén pénzt kölcsön fizetésig! (egy Dunántúli könyvtár munkatársa)
2. A személyes kapcsolatok - könyvtáros - olvasó hiánya, kioktató stílus; érzéketlenség a fogyatékosságra (látás, hallás, mozgás, stb.), önkritika hiánya, nyelvtudás!
Könyvtárak: sok munkatárs mellett, kevés nyitva tartás.
A térítések, büntetések! Olvasójegy pótlásáért pénz kérni?! Több könyvtárnál olvastam. Miért? - A gépi felszólítás hangneme udvarias, de rideg. - A könyvtárosok azt használnák ki, amit Horváth Tibor, Papp Pista, stb. tanítottak: irodalomkutatást, logikai összefüggések keresését az olvasói kérdésekben, stb. - Legyenek megértők, tapintatosak és "olvasó-szeretők". Néha nem, könnyű... Én is tapasztaltam. (egy nyugalmazott felsőoktatási könyvtári vezető)

- A kérdést először 2013-ban tettük fel, ezért van mód az arányok változásának figyelemmel kísérésére. A diagram: link . Leolvasható belőle, hogy nagyobb elvárás lett a szakmaiság - több, mint duplájára nőtt! -, és kisebb az anyagiak miatti aggodalom. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. február 28.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=megkerdeztuk_mi_a_konyvtarunk_legnagyobb_problemaja
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról