Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Megkérdeztük: Minőségirányítás - hazai könyvtárakban?

A címbeli felvetésre kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
4 - Alapvetően téves elképzelés
11 - Jó dolog, csak nehéz rávenni a könyvtárosokat
7 - Jó dolog, de hiteltelen a szakmapolitika hozzá
14 - Jó is és működik is
9 - Jó, de nem könyvtárakba való.
Ha ezeket összehasonlítjuk a vonatkozó 2017-es adatokkal, a következő diagramot kapjuk: link
Az adatok a minőségirányítással kapcsolatos megugró elégedettségre utalnak. A válaszadók száma most is a 2 héttel ezelőtti, szintén minőségirányítással kapcsolatos ütemezés szerint ugrott meg (szemben pl. a múlt heti, más témáról szólóval), de valamivel kisebb intenzitással. Ezért ha a kérdésre a lehetséges ellentmondásokat kiküszöbölő, mérvadó választ szeretnénk kapni, akkor nagyobb költségvetésű, alaposabb kutatást szükséges végezni.

A felvetésre magánba is érkezett válasz, szövegesen:
"A minőségirányítási kérdéssel nincs baj, a válaszopciók meg amolyan "ízlés kérdése" dolgok. Szerintem kell minőségirányítás, de engem például k*vára kiborít, hogy az irányítási kézikönyveket közzéteszik az intézmények, de a szintén közpénzen fejlesztett folyamatszabályozásokat nem. A Könyvtári Intézet (KI) meg tudtommal máig sem készített az egyes folyamatokra szabályozási ajánlásokat. Szóval mindenki írogat ilyesmiket az országban százszoros párhuzamban, rendesen pocsékolja az idejét vele, ahelyett, hogy adaptál(hat)na hatékonyan - netán valami jó szabályozási gyakorlatot, mielőtt valami fele olyan jót vért izzadva összebarkácsolna... Különösen azokat a könyvtárakat segítené a folyamatszabályozások megosztása, ahol gyengébb az ilyen vonatkozású kompetencia és/vagy kevesebb az erre fordítható idő.
Ez nem konkrét ügyről, hanem általános jelenségről szól: nem publikusak a folyamatszabályozások és pláne nincsenek olyan folyamatszabályozások, amire azt mondaná a KI, hogy "na, szerintünk ez jó gyakorlat, próbáljátok követni". Megy a "mi szellemi termékünk" mantra, meg az "olyan egyediek, hogy nektek úgyse jók" stb. Könyörgöm, attól adaptálás és nem sima kopipészt a dolog, hogy megnéznék a kollégák több könyvtár valamely folyamatának szabályozását és ezekből a tanulságokat levonva alakíthatnák ki a magukét."

Hírforrás: KIT-információ
2021. február 18.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=megkerdeztuk_minosegiranyitas_-_hazai_konyvtarakban
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról