Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megkérdeztük: Mit tartasz az 'okos könyvtárról'?

Az okos könyvtár... - félmondatot kértük befejezni a múlt héten. A kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
8 - Marketing humbug
5 - Ki tudja... Nem láttam még értelmes definíciót
15 - Ez a jövőnk
1 - Megírom: kit@gmconsulting.hu.
Horváth Zoltánné megjegyzése a témában: "A jó néhány éve használt "smart", okos, intelligens könyvtár, szervezet, program - mint minden külföldről átvett kifejezés nem tudja pontosan tükrözni azt a jelentéstartalmat, amelyet valaki valahol először megjelölt erre a minőségre, és aztán elterjedt.
Könyvtári környezetben intelligens könyvtárként a "smart" megjelölés elterjedése előtt kezdtük nevezni azt a felkészültséget a rendszerek és szervezetek szintjén, amelynek során a legmagasabb technológia alapján az adott területre alkalmazott programozással vehetjük igénybe a szolgáltatásokat a kiszolgált szakterület működése és igényei szerint. Új generációs IKR-ekről is beszéltünk, amelyeknek voltak leírt követelményei. Ezeket a rendszerek több-kevesebb lefedéssel valósították meg a fejlesztők. A program nyilván az egyik összetevője az "okos" könyvtárnak a sok másik mellett. A szervezet felkészültsége, az egyének képzettsége, a folyamatok összehangoltsága, a szolgáltatói tevékenység feladatra orientált terjedelme, teljessége adhatja azt az emberekre építő intelligencia szintet, amely a lehetőségekhez képest a legteljesebb megoldást nyújtja. Vagyis az okos könyvtár a modern könyvtári fejlesztés gyakorlata és koncepciója, amely a digitalizált hálózati és egyéb intelligens információs technológián alapul. Kooperatív, képes más rendszerekhez csatlakozni, és információkat átvenni, beépíteni. Nyitott, kommunikatív, jellemző a kollaborációra való képesség és a "zöld" irányzatok támogatása."
A kapott adatok diagramja és kommentálási lehetőség: link .
- A válaszadók fele lát egyértelmű perspektívát a koncepcióban. Közel 30% tartja úri huncutságnak - feltételezhetőek a korábbi szakmai divatirányzatokból (minőségirányítás, partnerség, kultúra stb.) okulva. Ha a téma hívei meg szeretnék nyerni a kétkedőket, akkor a témában egyszerű fogalmazás és egyértelmű példák lehetnek segítségükre - természetesen a hitelesség mellett. Könnyen visszaüthet ugyanis a hangoztatott elvek és a gyakorlat közötti ellentmondás is. Ez is jelzi, hogy a fejlesztések döntő tényezői nem technológiai, hanem humán jellegűek. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. december 02.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=megkerdeztuk_mit_tartasz_az_okos_konyvtarrol
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról