Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megkezdődött a tibeti kultúra digitalizálása

A New York-i Tibeti Buddhista Információs Központ munkatársai a gazdag buddhista-színezetü tibeti irodalom általuk gondozott mintegy 12 000 példányból álló könyvállományát igyekeznek digitalizálni. Céljuk, hogy megmentsék a pusztulástól a könyvek romló állaga miatt veszélybe került értékes, történelmi jelentőségü irodalmi gyüjteményt. A könyvek beszkennelt oldalai CD-ROM-ra, majd végül a világhálóra kerülnek, ahol bárki számára hozzáférhetővé válnak. A szervezet nem számol fel díjat majdani szolgáltatásaiért, hanem magánadományokból igyekszik megvalósítani a projektet. "Ezek a könyvek egy olyan történelem és bölcs irodalom hordozói, amelyet még csak most kezdünk megérteni" - vélekedik E Gene Smith, a non-profit információs központ alapító igazgatója. A könyvek jórésze azoktól a menekültektől származik, akik Kína 1950-es tibeti inváziója elől a Himalája hegycsúcsain át hagyták el az országot, magukkal együtt az értékes műveket is kimenekítve. A gyűjteményben a buddhista filozófia művei mellett matematikával és alkímiával foglalkozó alkotásokat is találunk. Mivel Tibetben nem létezett könyvnyomtatás, a könyvek kézírással, vagy fa nyomtatóformák segítségével születtek. "Ma egyre nagyobb az érdeklődés aziránt a filozófia és tudomány iránt, amit ezek a dokumentumok őriznek. De nem csak a nyugati világ, hanem a maguk kultúráját rekonstruálni igyekvő tibetiek számára is roppant nagy fontossággal bírnak majd ezek a dokumentumok" - hangsúlyozza Smith.

Hírforrás: Infinit Hírlevél 172. szám, 2002. október 3., link
2002. október 09.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=megkezdodott_a_tibeti_kultura_digitalizalasa
Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél 172. szám, 2002. október 3., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról