Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Esetleges a jelenlétünk a világ nagy elekronikus könyvtáraiban

Korábban írtunk arról is, hogy 2008 novemberében indította el az Európai Bizottság az Europeana digitális könyvtárat (link Az európai múzeumok, könyvtárak, levéltárak anyagaiból válogató honlap a nyitánykor kétmillió könyv, térkép, fénykép, folyóirat és hangfelvétel digitalizált változatát kínálta, a portéka napjainkra tizenötmillióra bővült. Az uniós nyelvek mindegyikén elérhető az adatbázis, tehát aki akar, magyarul is böngészhet a tudástárban. Mintegy 1500 intézmény közreműködik az Europeanában -- az intézményi magyar megjelenés itt is szűkös, de azért találni egy különlegességet is. Az természetes, hogy az Országos Széchényi Könyvtár együttműködő partner, de az valamelyest mellbevágó, hogy a másik partnerintézmény a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár.
Viszonylag kevesen tudnak a Digitális Világkönyvtár (World Digital Library, link nevű programról, amelyet az amerikai Kongresszusi Könyvtár és az UNESCO tart fenn. A 2009 áprilisában indult site könnyen mozgatható, kiváló a keresője, amelyet eredményesen használhatunk, feltéve, ha nem magyar anyagot keresünk, mert az itt is roppant szegényes. Nem is lehet más, hiszen itt sincs magyar a partnerek között ?de Szlovákia például ott van a pozsonyi egyetemi könyvtár révén. A negyvenöt magyar (Hungarian) találatból mindössze tíz köthető hazánkhoz, a többi a környező államokhoz, illetve kettő Angolához ? az utóbbiak Magyar László XIX. századi felfedezőnek az afrikai expedíciójáról szóló beszámolóit tartalmazzák. A honlap felfedezéséhez magyar nyelvű segítséget sem kapunk, mert azt csak néhány világnyelven nyújtanak, s ebbe a körbe a német sem tartozik bele.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról