Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megmérték: a Királyi Könyvtár mémes projektjének sikere többszörösen meghaladta az elvárásokat

A lehető legjobb pillanatban jelent meg a holland Királyi Könyvtár link a középkori mémes projektjével link . Az országban éppen politikai krízis volt, jött a vírus, a lezárás, szóval az embereknek vidámságra, pozitív hírre volt szükségük - mondta Kees Teszelszky, a Hollandiai Mikes Kelemen Kör, a Magyar Információbrókerek Egyesülete és a KIT Hírlevél által szervezett március 10-i rendezvényen.
- Az újságírók kezdték el a mémeket gyártani nálunk, illetve - meglepetésre - a téma idősebb kutatói. Őket követték a középiskolás, majd az általános iskolai tanárok. Rengeteg sajtófigyelmet kaptunk, a legrangosabb újság, az NRC is megszólaltatott bennünket. Ez a sajtóközlemény robbantotta be számunkra a közösségi médiát. A Library of Congress-szel voltunk szakmai vetélkedésben hasonló projektjük ürügyén, és nagyon örültem, hogy a holland lap azt írta: mi vagyunk a mémek urai.
A projektcél az volt, hogy a két évre tervezett webes elérhetőség során 50.000 látogató 5.000 mémet gyárt majd, és 2.500-szor nézik meg a videókat. Ehhez képest már két és fél hónap(!) múltán 21.474 látogató volt, akik 11.350 mémet készítettek és 43.603-szor néztek videókat. (Ez utóbbi azért is lepett meg különösen, mert a videók egyszerűek voltak; mobiltelefonnal, részben Zoom-on keresztül készítettük őket.)
A használat "lecsorgott": általános iskolás diákok jöttek be tanáraikon felbuzdulva a Királyi Könyvtárba, hogy nézegessék a középkori állományt. A hír nem állt meg a határokon, a Harvardról, a Princetonról és Szibériából is kaptunk visszajelzést. Az elért emberek életkora pedig 7-től 90-ig terjedt.
A teljes előadás a forráslinken az 58. perctől látható. (lejegyezte: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Készítsél középkori mémeket a könyvtár interaktív felületén! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról