Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megnyílnak a levéltárak - közös tudás, közös hozzáférés

Budapest Főváros Levéltára a közös európai történelmünk újragondolására vállalkozott a CO:OP - "A közösség, mint lehetőség" link elnevezésű együttműködési projektjében. A kezdeményezésben 11 ország 17 intézménye vett részt, hogy felkutassák, digitalizálják és mindenki számára elérhetővé tegyék egy-egy európai közösség emlékeit. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a fiókjaink mélyén lapuló fényképek, iratok és személyes ereklyék fontosságára, hogy felismerjük: aktív részesei és alkotói vagyunk történelmünknek.
"A 17 intézmény alkotta konzorcium hosszú távú együttműködésre tekint vissza, az ICARUS (International Centre for Archival Research) hálózaton belül már számos szakmai projektet valósítottunk meg közösen. Mindannyiunkban megfogalmazódott azonban az igény, hogy ideje meghaladni a levéltárakról kialakult negatív képet és nyitni a nagyközönség felé. Szeretnénk aktív alkotói kapcsolatot kialakítani a közönség és a levéltárosi szakma között" - mondja Dr. Toma Katalin, a projekt hazai koordinátora, a Levéltár munkatársa.
A nyitáshoz új eszközöket és módszereket kerestek, valamint egy olyan hosszútávú stratégia kidolgozását tűzték ki célul, amely új irányt jelenthet a levéltárak működésében. A projektben nyolc munkacsomag köré szerveződtek a tevékenységek, amelyből a Topotéka program vezetését Budapest Főváros Levéltára látja el.
A Topotéka levelezések, fényképek és egyéb személyes emlékek megőrzésére létrehozott online felület, amely nemcsak hozzáférhetőséget biztosít egy-egy közösség múltjához és jelenéhez, de rendszerezve meg is őrzi azokat az utókor számára.
"Fontos tanulsága volt a projektnek, hogy mennyire másképp épül fel a civil társadalom a különböző országokban. Ausztriában például nagy hagyománya van a helytörténeti társaságoknak és összetartó, aktív közösségekről beszélhetünk, ahol alulról jött a kezdeményezés és az igény. Hasonló a helyzet Svédországban és Finnországban is, ahol nagy sikere volt a projektnek. Ezzel szemben Magyarországon még nem túl népszerűek a hasonló kezdeményezések, ezért nehéz volt megtalálni azokat a közösségeket, akik szeretnének részt venni a projektben" - hangsúlyozza Dr. Toma Katalin.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról