Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megőrizhetjük-e a világ adatállományát az utókornak?

Ami 60 éve egy óriásvállalat napi adatforgalma volt, az ma - kis túlzással - a telefonunk szoftverfrissítéséhez sem elég.
Elfoghatatlanul sok adatról beszélünk. A data forever nem véletlenül tűnik utópisztikus gondolatnak, hiszen a gyakorlatba ültetésével már vannak (és lesznek is) problémák. Nem elég, hogy a digitális kor előtti információkat sem sikerült maradéktalanul archiválni, még az eleve digitális platformokra készült, az online térben megosztott adatokat sem tudjuk megőrizni. A weboldalakat archiváló szoftverek (crawler) a szó szoros értelmében felszínesek. A növekvő adatmennyiségen túl azzal is megszenvednek, hogy az erős HTML-orientációjuk miatt nem boldogulnak olyan programnyelvekkel, mint a Javascript, és csak a felszínt kapargatják.
Mi lenne, ha csak értékes adatokat archiválnánk? Jól hangzik, de ki dönti el, hogy mi értékes adat és mi nem az? Egy Facebook-felhasználót nem érdekli az aktivitása alapján felállítható viselkedési modellje, de a Facebook dollármilliárdokat keres vele a reklámpiacon.

Milyen digitális adathordozót válasszunk - előnyök és hátrányok. (részletek a forráslinken)
- Merevlemez (költség: 16-20 dollár / terabájt)
- Flash memória (költség: 235 dollár / terabájt)
- Blu-ray lemez (költség: 19,20 dollár / terabájt)
- LTO szalagok (költség: 11,50 dollár / terabájt)
- Cloud / felhő (költség: szolgáltatónként változik).

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról