Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megrongálódott könyvek

Beleesett a kádba? Megrágta a kutya? A Westchester Nyilvános Könyvtár dolgozói meglepetésüket fejezték ki a megrongálódott könyvek nagy száma miatt. Ahogy Jane Walsh Brown igazgatóhelyettes fogalmazott: "Meg vagyok lepve a megrongálódott könyvek száma miatt. Kétheti átlagban legalább 25 ilyent kapunk vissza. Némelyik még javítható, mások nem." Jó megoldásnak tűnik, ha a könyvtár lehetővé teszi a megrongálódott könyvek megvételét. Általában az olvasók fele él is ezzel a lehetőséggel az ilyen esetekben. Ehhez azonban a könyvtárosoknak valósággal naiv módon kell hinniük abban, hogy a rongálások 99 %-a véletlenül történik, s csak néhány olyan eset van, amikor a könyv megszerzésének spekulációjával teszik tönkre a könyveket. Walsh Brown szerint az ilyen visszaélések kizárására a legcélravezetőbb, ha a könyvtár tudatja az olvasókkal, hogy a könyvek kifizetése nem jelenti automatikusan a megvételüket. Persze nehéz kérdés, hogy mely könyveket lehet megvenni, és melyeket nem, melyek azok, melyek még helyrehozhatók, melyek, amik nem. Mindenesetre elsősorban a könyvtári személyzetnek kellene azonnali döntéseket hoznia egy-egy kérdéses esetben, amelyet a külső szemlélők túlságosan szubjektívnek vélhetnek. Az is kérdés, hogy az eredeti árat, vagy pedig a könyv jelenlegi beszerzési árát kell-e felszámítani. Mert például egy átlagos árú könyv, melyet már nem nyomtatnak, egy gyűjtő számára sokkal többet is érhet az eredeti árnál. (Szemlézte: Káldi Emese)

Hírforrás: Paulene Poparad cikke, 2002. november 15., link
2002. november 20.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=megrongalodott_konyvek
Régebbi hírforrás(ok): Paulene Poparad cikke, 2002. november 15., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról