Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megszabadulhattak ritkán használt állományrészeiktől -- 11 ezer folyóméter és pénz szabadult fel

A UK Research Reserve (UKRR) koncepció célja olyan osztott nemzeti, a tudományos kutatást szolgáló dokumentumállomány kialakítása, amelyben elérhetők lesznek a ritkán használt nyomtatott folyóiratok, és megőrzésük biztosított lesz. A felsőoktatási szektor és a British Library (BL) együttműködésére épül, részt vesznek benne azok az intézetek, amelyek készek állományukat a ritkán használt anyagok kiszűrésével csökkenteni, és ezzel helyet felszabadítani. A projekt első szakaszában (2007. január?2008. augusztus) 11 ezer folyóméter szabadult fel. A siker nyomán indult a második szakasz (2009?2014), mindkét projektet a felsőoktatási alap támogatta.
A könyvtárak irányításában döntő jelentőségű a csökkenő költségvetés és a növekvő kiadások együttléte, az örökös helyhiány, a legjobb hallgatók és oktatók támogatása, technológiaváltás a nyomtatott dokumentumokról az e-anyagokra, a versenyhelyzet (a hallgatóknak a könyvtár munkáját is értékelniük kell).
A könyvtárak az UKRR-hez csatlakozás eldöntésekor azzal is számoltak, hogy a felesleges példányoktól való megszabadulás lényeges anyagi megtakarítást is jelent. A felszabadult helyet többen közösségi térré, tanulószobává stb. alakították.
Az UKRR folyamatai: az éves tagdíjat fizető intézetek állományukból felajánlják az UKRR-nek a ritkán használt anyagokat. A BL állományával történő összevetés után három példány marad: egy kerül a BL-be a dokumentumszolgáltatáshoz, kettő a tagkönyvtárban marad. Ezzel a módszerrel sikerült sok hiányzó példányt pótolni a BL állományában. (ref.: UK Research Reserve: fenntartható modell a nyomtatott dokumentumokról az elektronikusra történő váltáshoz; Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról