Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megtartani és motiválni - Inplacement

"Egy ipari alkalmazott átlagos teljesítménye mindössze az első 16 hónapban növekszik, ezt követően hanyatlásba fordul. Egy ilyen alkalmazott elbocsátásának költsége Amerikában fizetésének megközelítőleg 300 százaléka." A cikk az okokat is vizsgálja: a munkatársak ezért mennek el, mert:
1. képességeik és tehetségük nincs kihasználva (gyakran még csak fel sem ismerik a feletteseik a bennük rejlő tehetséget),
2. keresik a következő lépcsőfokot a karrierjükben, és ezt jelenlegi munkahelyükön nem találják.
A cikkben idézett felmérés arra is felhívja a figyelmet, hogy a menedzsereknek [és -- tehetjük hozzá: a képzett munkaerőnek általában] igénye van arra, hogy karrierjét sajátjának érezze, mintegy tulajdonaként kezelje. Sok szervezet ezért egyre inkább bevonja alkalmazottait az utódlás megtervezésébe és a karrierfejlesztésbe. Az inplacement olyan folyamat, amely feltárja az alkalmazottak rejtett készségeit, érdekeit és képességeit -- mielőtt a szervezeten belüli változásokat végezne. Segítségével a vezetők az adott szervezet számára szükséges alkalmazottaknak a leginkább megfelelő helyet találják meg a vállalaton belül, azt a munkakört, ahol a munkavállalók leghatékonyabban tudják kamatoztatni képességeiket a szervezet célja-inak elérése érdekében. Stratégiai üzleti célokat is szolgál az inplacement, olyan támogató környezet kialakulásához vezet, ami ösztönzi az egyéni fejlődést, amely fejlődés összhangban áll az üzleti szükségletekkel. Egyfajta coaching, ami elősegíti az új alkalmazott probléma nélküli beilleszkedését a csoportba.
-- A cikk azért is érdekes, mert a könyvtári munkát tekintve is beszélhetünk tanulási és teljesítmény-görbéről, amely csúcsát 8 hónap és másfél, két év közé (bizonyos esetekben hosszabb időre) tehető -- a munkafeladat típusától függően. Ez idő után -- annak ellenére, hogy az illető tárgyi tudása, tapasztalata növekedhet, egyre inkább elveszt olyan képességeket, mint rugalmasság, a dolgok frissen látásának képessége, innovativitás. A görbe egyénileg változik, és új kihívások esetén módosulhat is. Így a lehajló ág késleltethető, illetve újabb felívelés iktatható be. A cikk felhívja a figyelmet a stratégiai emberierőforrás-menedzsmentre és a tudásmenedzsmentre is. (MG)

Hírforrás: Megtartani és motiválni -- Inplacement. In: HR Hírlevél 2 (2003) 14; link
2003. április 23.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=megtartani_es_motivalni-inplacement
Régebbi hírforrás(ok): Megtartani és motiválni -- Inplacement. In: HR Hírlevél 2 (2003) 14; link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról