Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megtérülő közös testmozgás időseknek - a könyvtárban is lehetséges

Brit kutatók utánaszámoltak, hogyan hozható ki a legnagyobb szintű társadalmi egészség a jólléti pénzek optimális elosztásával.
Az már jó ideje tudható, hogy heti legalább 150 percnyi, közepes intenzitású testmozgás lassítja a fizikai hanyatlást, meghosszabbítja az önállóságot, könnyebbé teszi a hétköznapi feladatok elvégzését, és a mentális jóllétet is növeli. Ráadásul, ha csoportban végzik, csökkenti az elmagányosodás és a depresszió veszélyét. De vajon megéri ezt társadalmi szinten is támogatni? A tudósok most ennek számoltak utána.
Az Észak-Walesben működő Bangor Egyetem kutatói különböző krónikus betegségekkel küzdő 55 év felettieket vizsgáltak, akiket a helyi szokásoknak megfelelően nem valamilyen klinikára utalnak be, hanem egy 16 hetes, csoportosan végzendő edzésprogramot írnak elő nekik a helyi sportcentrumban.
A receptre írt mozgás társadalmi megtérülésének vizsgálatához a kutatók kérdőívekkel elemezték az érintettek és családtagjaik tapasztalatait (egészségi állapot, társas kapcsolatok, fizikai aktivitás, önbizalom tekintetében), valamint összevetették ezekkel a brit egészségügyi szolgálat, az NHS, illetve az önkormányzat kimutatásait is például arról, hogy mennyivel csökkennek az orvos-beteg találkozások és a tartós kórházi kezelések, vagy hányan vesznek éves bérletet közülük a sportcentrumba.
Az összegzés nyomán feketén-fehéren kiderült, hogy az időskorúak sportjának támogatásával sokkal többet lehet spórolni az egészségügyi kiadásokon, mint amennyibe a rendszer fenntartása kerül.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról