Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megtizedelték a könyvtárosokat az iskolai költségcsökkentések

A Spring Garden általános iskolásai tanítás után gyakran olyan otthonokba térnek haza, ahol sem könyvek, sem internet nincsen. Néhányan közülük hajléktalanszállón élnek.
Így Laureal Robinson iskolaigazgató elhatározta: újra kinyitja az intézmény könyvtárát és képzett könyvtárost alkalmaz. Mint mondta: vissza az alapokhoz: 'Lehetővé kellett tennünk, hogy a gyerekek a lehető legegyszerűbb módon férjenek hozzá könyvekhez.' A költségvetés szűkössége ellenére prioritás lett a könyvtár ügye. 'Egy könyvtáros jelenléte támogatja az osztályteremben folyó munkát. Alapvető szükségletnek éreztem ezt. Hanyagság lenne, ha nem lenne könyvtárunk.'
Kutatások bizonyítják: azok a diákok -- és különösen is a szegénységben élők --, akik hozzájutnak egy könyvtár szolgáltatásaihoz és a könyvtáros segítségéhez, jobb teljesítményre képesek, mint a könyvtár nélküliek. Más megfogalmazás szerint: a könyvtárosok megtanítanak a kritikus gondolkodásra, az internetes információkeresésre és a világháló biztonságos használatára. Ha 'befektetünk' egy iskolai könyvtárosba, diákjaink tanulásfejlesztésébe fektetünk be.
Philadelphiában az iskolai megszorítások miatt egyre több könyvtárat zárnak be, vagy képzett munkatárs nélkül marad a gyűjtemény. Több más USA-beli állam törvényei előírják az iskolai könyvtárat. 'Hamarosan felnő egy olyan generáció, amely az óvodától a középiskoláig végigjárta a közoktatás fokozatait, mégsem tudja, mi az iskolai könyvtár és nem fért hozzá azokhoz a forrásokhoz, amelyeket egy könyvtár biztosíthat. Ez lelkiismeretlség' - fogalmaz Debra Kachel, a mansfieldi egyetem tanára. (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról