Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megugrott az AV-dokumentumok használata a felsőoktatási könyvtárakban (olvasóink szavazatára)

Jelentősen nőtt az audiovizuális dokumentumok használata az egyetemi könyvtárakban az elmúlt három évben. A 220 amerikai és kanadai könyvtár körében végzett felmérésben 57%-uk számolt be növekedésről, pl. audio felvételek, filmek használatában, és mindössze 15%-uk szerint csökkent a használat.

A diákok 13%-a kifejezetten az audiovizuális dokumentumokat preferálja a nyomtatott anyagokat előnyben részesítők 18%-ával szemben. A többi esetben a könyvtárosok nem érzik, hogy lenne preferált megoldás.
Az esetek 55%-ában néha szokták ezeket a dokumentumokat keresni, és 10%-ában ilyen anyagokat gyakran kérnek a könyvtárosoktól.

Az aktívabb keresés valószínűleg tantárgy- és tanárfüggő is: pl. elengedhetetlen a Shakespeare-anyagok megnézése angol szakon, pszichológiából pedig vizsgálati anyagok megtekintése videón, sőt segíthet a tanulási, olvasási nehézségek kezelésében.

A használatot nehezítik a hiányos feliratkozás és metaadat problémák, a rossz videóminőség, sőt licencelési problémák is akadnak: nem mindig tudnak az intézmények vetíthető, kölcsönözhető anyagokat venni, főleg a kortárs művekből.
A legnagyobb gondot a magas költségek (29%) jelentik, de lejátszó eszközök hiánya (12%), a kereshetőség problémája (11%) is előfordulnak. Utóbbi esetben megoldást jelenthet, ha a könyvtárosok támogatják az oktatókat abban, hogyan lehet hivatkozni ezekre az anyagokra a tanulás menedzsment (LMS) rendszerekben, vagy ellátják őket forrásajánlókkal. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról