Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

'Megváltás, ha digitális állapotba kerül' - interjú Biszak Sándorral

A digitális világban él, és mégis fontos számára a papír. Mániákusan dolgozik azon, hogy a múlt minél teljesebb legyen, hogy a régi újságokat bárhol tudjuk olvasni. Az Arcanum archívum ma már közkedvelt, és sokan fél életeket töltenek el benne; amatőrök és hivatásos kutatók rajonganak érte.
Alapítója és vezetője, Biszak Sándor legutóbb Nagyszebenben járt, ezért az Arcanum raktárpolca tele van olyan újságokkal, amelyek Magyarországon még nem olvashatók, de nemsokára igen.

- Szerinted a nagy könyvtárak folyóirattárának befellegzett? Ki megy már régi újságokat nézegetni a könyvtárakba?
B.S.: Ez azért érdekes kérdés, mert amióta a CD-ket kiadtuk, újra és újra fölvetődik. Szerintem nagy baj, ha a kutatók már csak az Arcanumból tájékozódnak. Eljött az a kor, amikor rosszallólag lehet mondani egy kutatónak, hogy azért az Arcanumon kívüli világot is nézni kell. Azt is, ami még nincs nálunk, vagy valamiért soha nem is lesz. Egyszer azt mondtam, hogy nagy lexikont már nem fognak kiadni, a Wikipédia mindenkit legyőz. Erre a Kossuth éppen kiadta a Britannica Hungaricát újra, papíron.
De fontos tudni, hogy a digitalizálás nem a megőrzésért történik. Mindent papíron kell megőrizni. És nagyon fontos a keresés. Az ember a könyvtárban csak üldögél, ami persze jó dolog, de ott az újságokban nem tud keresni. A másik fontos probléma az, hogy sokkal komolyabban kellene venni a dokumentumok megőrzését.
A könyvtárosok mindig megharagszanak, amikor azt mondom, hogy az újságokat lapszámonként kellene gyűjteni, és megnézni, hogy minden lapszám megvan-e. Nagyon sok magyar lapot Romániából hozunk el, és látom, hogy a mi anyagunk gyakran gazdagabb, mint a hazai könyvtárak anyaga.

- Azért, mert Trianon után a törvény mondjuk Romániában nem kötelezte a kiadókat arra, hogy a Széchényi Könyvtárnak elküldjék a kötelespéldányokat?
B.S.: Igen, egyáltalán nem biztos, hogy 1930-ban egy magyar nyelvű lap eljutott a Széchényi Könyvtárba. A múlt hónapban Bukarestben jártam, az Akadémiai Könyvtárban, és elájultam, hogy ott mekkora magyar anyag van. Nagyváradi, aradi 1930-as évekbeli lapok. Most azért küzdünk, hogy sikerüljön ezeket elhozni digitalizálásra.
De a papíron való megőrzést sokkal komolyabb dolognak gondolom.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról