Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megvenni vagy kölcsönözni? Egy e-könyv költségeinek értékelése

A legtöbb egyetemi és tudományos könyvtár csökkenteni kezdte fizikai könyvállományát a digitális szolgáltatások javára. Az elmúlt 5-10 évben az igény szerinti e-könyv-gyűjteményfejlesztés általánossá vált. A Tallinni Műszaki Egyetemen (TalTech) 2013 óta érhető el a ProQuest EBook Central több, mint 800 ezres elektronikus könyvgyűjteménye, amelyből a könyvtár link az egyetemi polgárok igényei szerint bővíti a hozzáférhető e-könyvek mennyiségét.
Az idővezérelt tevékenységalapú költségszámítás (TDABC) módszerét is felhasználva a tanulmány arra a kérdésre kereste a választ, mekkora költséggel jár egy e-könyv beszerzése és kölcsönzése, valamint melyik üzleti modell hatékonyabb az e-könyvek szolgáltatására: a vétel vagy a rövid távú kölcsönzés. Az igény szerinti beszerzés (demand-driven acquisition) körébe tartozó rövid távú kölcsönzés (short-term loan) a megtekintések utáni fizetés (pay-per-view) üzleti modelljének egyik formája, melynek használatával könyvek, könyvcsomagok előfizetése/megvásárlása helyett a könyvtárnak konkrét példányok használata (digitális kölcsönzése) után kell fizetnie a szolgáltató számára. Így érvényesül a használói igény, ugyanakkor a szolgáltató kínálatában elérhető, de nem használt könyvek költségét nem kell feleslegesen állni. Ennek a modellnek az a hátulütője, hogy a gyakran használt e-könyvek kölcsönzéseinek díja végül magasabb lehet, mint a listaár. Számos könyvtárban gyakorlat, hogy bizonyos számú rövid távú kölcsönzés után automatikusan beszerzik az adott e-könyvet (autopurchase). A szakirodalom tanúsága szerint a költséghatékonyságot illetően eltérő ajánlások és eredmények születtek, hol a kölcsönzés, hol a vétel javára, amit természetesen a szállítók aktuális díjszabása is befolyásol.
Összegezve a felmérések adatait, 2013 és 2018 között a TalTech könyvtárában a rövid távú e-könyv-kölcsönzés előnyösebbnek bizonyult a címenkénti ár szempontjából, a TDABC-esettanulmány pedig az idő- és kapacitásbeli ráfordítást figyelembe véve jutott hasonló eredményre. Nem meglepő, hogy egyre több szolgáltató ajánl pay-per-view kölcsönzési modellt a könyvtárak számára, ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy a kiadók a rövid távú kölcsönzés árát évről évre emelik, illetve egyes kiadók továbbra is ragaszkodnak bizonyos művek megvásárlásához a kölcsönzés lehetőségének kizárásával. (Megvenni vagy kölcsönözni? Egy e-könyv költségeinek értékelése a TalTech könyvtárában; ref: Bódog A.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról