Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megyei könyvtári használat - fals adatok; mi mennyi?

Vihart kavart egy Népszava-cikk, ugyanis a benne szereplő, megyei könyvtári forgalomra vonatkozó adatokat az újságíró az EMMI - részeiben legalábbis - téves forrásából link vette illusztrálásként. A városonként is idézett adatokat más sajtóorgánumok is közreadták. Az eset ismét rávilágít a könyvtárak által szolgáltatott adatok minőségének hiányosságaira. Országos szinten a januárban közzétett felmérés link tiszta vizet öntött a pohárba, de az egyes könyvtárak adatai továbbra is aknásított terepnek számítanak. Ennek okai lehetnek:
- nem egyértelmű fogalomhasználat és értelmezés, eltérő fizikai adottságok (pl. van, ahol mindenkit regisztrálni kell a munkatársaknak, van ahol mindenkit nem állítanak meg minden betérőt. Van, ahol a dvd-k egy fiókkönyvtárban vannak, s aki dvd-t kölcsönöz, a fiók forgalmába számít, míg máshol nem)
- nem hitelesített (önbevalláson alapuló) adatszolgáltatás
- itt-ott a könyvtárvezetőkre nehezedő teljesítmény-nyomás, presztízskérdés. (KIT-összeállítás)

Régebbi hírforrás(ok): A jelen statisztika alapján nem hitelesek könyvtári adataink - a Könyvtári Intézet fog irányítani link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról