Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Méhek a könyvtárban - fenntarthatóság és co-branding

Amerika-szerte egyre gyakrabban találkozhatunk méhekkel a könyvtárépületek körül. A környezetbarát kezdeményezés ismeretterjesztő eszközül szolgál, emellett segíti a klímaváltozással és a rovarirtókkal szemben sérülékeny beporzó rovarok túlélését is.
A coloradói Boulder Városi Könyvtár link egy helyi méhészeti fesztiválon figyelt fel 2014-ben a BeeChicas nevű méhészszervezetre. Hamarosan felmerült a közös munka lehetősége, és 2016 óta a könyvtártető ad otthont a méhészek által gondozott méhkaptáraknak. A méhekhez, illetve a könyvtár közösségi kertjéhez rendezvények sora fűződik, a mézet pedig a fenntarthatóság jegyében a könyvtár kávézója használja fel. Egy civil tudományi projekt keretében együttműködnek a Coloradói Egyetemmel is, hogy felhívják a figyelmet az őshonos amerikai méhfajok és élőhelyük védelmére. Ehhez kapcsolódóan a könyvtár olyan workshopokat szervez, ahol az érdeklődő használók megtanulhatják, hogyan alakítsanak ki üreges botokból és termésekből méhbarát kerteket és rovarházakat.
A New York állami Niskayuna Középiskola természetismeret-tanára 2016-ban telepített megfigyelhető, zárt rendszerű, a szabadba vezető csővel ellátott méhkaptárat az iskolai könyvtárba, a könyvtáros pedig információs sarkot hozott létre a kaptár körül a méhekről szóló könyvekkel és poszterekkel. (Mindezt megelőzően természetesen az első lépés az esetleges allergiás reakciók miatt az iskolaorvos, valamint a kertészeti csoport, illetve az iskolaigazgató jóváhagyásának megszerzése volt.) A diákok nemcsak természetismeret-órákon látogatják a méheket, hanem a tanórai kereteken kívül is szeretik figyelni az állatok nyüzsgését, többen segédkeznek is a kaptár gondozásában. A nagy érdeklődésre való tekintettel méhészszakkör is indult. (M mint méhek, avagy méhészkedésbe kezdő könyvtárak; ref.: Szabó P.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról