Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

MEK-es könyvsikerek

A Magyar Elektronikus Könyvtár 2003-ban elindított új szolgáltatása többféle statisztikát is tartalmaz, melyekkel figyelemmel kísérhető a napi 25-30 ezer látogató érdeklődésének alakulása. Minden könyv borítólapján van egy számláló és ennek az előző havi növekedése alapján készül egy 'Sikerlista': link A jelenlegi, a decemberi adatokat mutató lista élén -- érthető módon -- a karácsonyi énekek szövegének és kottájának gyűjteménye áll. Mivel ez a rangsor csak egy hónapra vonatkozik és csak a borítólapok megtekintését veszi számításba, ezért sokszor előkelő helyen vannak az új könyvek (mert ezek a MEK kezdőlapján, vagyis feltűnő helyen is megjelentek néhány napig), valamint a leggyakrabban hivatkozott régi anyagok (mivel ezek borítójára sok helyről mutatnak linkek). Sikerlistánkban jól nyomonkövethető volt a Nagy Könyv akció is: a digitálisan is elérhető művek többsége hónapokig benne volt az első 100-ban. Egy másik statisztika 1 teljes év letöltési adataiból (napi mintegy fél millió fájl-letöltést kielemezve) készül: link Egy 'letöltésnek' tekintjük azt, amikor valaki letöltötte a teljes dokumentumot, vagy ha a dokumentum több részből áll, akkor a kezdőlapot lehívta. (Tehát, ha valaki pl. egy több ezer HTML-oldalból álló lexikonban lapozgat, az is csak egyetlen 'letöltés'-nek számít.) Ebben a listában a keresztnevek eredetének és jelentésének magyarázata áll az élen (75,749 letöltéssel), majd elsősorban különböző kézikönyvek (pl. Helyesírási szabályzat, Életrajzi lexikon) jönnek, de meglepően sok verseskötetet is találunk az élbolyban. (Az első 10 között volt rendszeresen József Attila összes verse is, amíg sajnálatosan le nem kellett vennünk a nyilvános szolgáltatásból.) De az 'alapművek' mellett szerepelnek olyan praktikus könyvek is, mint a feng-shui alapjai vagy egy, a 19. század végén kiadott magyar szakácskönyv.

Hírforrás: Moldován István
2006. február 01.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=mek-es_konyvsikerek
Régebbi hírforrás(ok): Moldován István
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról