Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mekkora az átfedés városi könyvtárak állományai között?

Felkérésre egy friss felmérésben Pest megye 6 legnagyobb dokumentumszámú városi könyvtárának állományát hasonlította össze a NetLib Kft.: Arra volt kíváncsi, hogy ez egyes könyvtárak állománya között mekkora az átfedés. A kiválasztott hat könyvtár állományát egyenként egymáshoz viszonyították, összesen 15 hasonlítással, minden párosításban a kisebb könyvtárat a nagyobbhoz. (A felmérés megszorításai: csak főcímek - tehát szerzőségi és megjelenési adatok nélkül, csak könyvek, csak élő címek - azaz nem selejtezettek.)
A mérések végeredménye természetesen függ attól, hogy az adott könyvtár gyűjteménye milyen beszerzési időintervallumba esik, tehát van-e pl. jelentős régi könyves részgyűjtemény, jelenleg a teljes élő könyvállományt nézték, megjelenési adatok nélkül. A végeredményben a hibahatárt átlépő mértékben szerepet játszik továbbá, hogy van-e az állományban specializált részgyűjtemény (pl. van-e beszerzi prioritás bizonyos szak vagy akár nyelvi területen), ill. a helytörténeti gyűjtemény aránya is, hiszen ezek a címek, kizárólag az egyes könyvtárak állományában szerepelnek.
Összefoglaló módon megállapítható, hogy a 15 könyvtár-párosítás közül 7 esetében a teljes könyvállományra vetített címazonosság eléri a 70%-ot, 11 esetben a 60%-ot és a maradék 4 is meghaladja az 50%-ot. (Minél nagyobb mértékben tér el két vizsgált könyvtár könyvcímeinek száma, annál nagyobb az átfedés mértéke, tehát a kisebb könyvtárak állománya jelentősebb mértékben részhalmaza a nagyobb könyvtárak állományának.)
További vizsgálódási lehetőségek:
- további megyék megyén belüli városi könyvtárainak átfedése;
- eltérő megyékből vett városi könyvtárak egymással történő összevetése;
- finomítás nyelvre, beszerzési-, ill megjelenési időszakra, esetleg selejtállományra vonatkoztatva;
- nemcsak közművelődési könyvtárak vizsgálata: a szakkönyvtári állományok összevetését nem, de esetleg azonos típusú oktatási intézmények állományát érdekes lennek még vizsgálni, persze eltérő szempontrendszer és módszer segítségével (pl. mennyire azonosak a gyerekek lehetőségei az iskolai könyvtárakban? gyarapítási keret, korszerűség, állományméret és összetétel, potenciális és tényleges hasznosulás...)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról