Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Méltányosság, befogadás, hozzáférhetőség - mint könyvtári célok

Folytatva Maela Rakočević Uvodić előadásának link ismertetését...

- A múlt évtizedben számos új kifejezés került használatba:
sokszínűség, pszichológiai, fizikai és társadalmi különbségek, amelyek bármely és minden egyén között fennállnak, beleértve: faj, etnikai hovatartozás, nemzetiség, vallás, társadalmi-gazdasági állapot, iskolai végzettség, családi állapot, nyelv, életkor, nem, szexuális irányultság, kognitív vagy fizikai képességek, valamint a tanulási stílusok skálája.

Méltányosság jelentése: a tisztesség és pártatlanság minősége. A társadalmi méltányosság figyelembe veszi a rendszerszintű egyenlőtlenségeket, biztosítva, hogy a közösségben mindenki azonos lehetőségekhez és eredményekhez férhessen hozzá.

A társadalmi méltányosság alatt az alábbiakat értjük:
- A közszolgálatot közvetlenül vagy szerződéssel ellátó valamennyi intézmény tisztességes, igazságos és méltányos irányítása.
- A közszolgáltatások igazságos és méltányos elosztása, valamint a közrend végrehajtása.
- A méltányosság, az igazságosság és a méltányosság előmozdítása iránti elkötelezettség a közrend kialakításában.

Bár az egyenlőség azt jelenti, hogy mindenkinek ugyanazt biztosítjuk, a méltányosság pedig azt, hogy elismerjük azt a tényt, hogy nem minden embernek ugyanaz a kiindulópontja, ezt tudomásul véve ki kell igazítani az egyensúlyhiányt.

Befogadás: egyfajta meggyőződés, mely alapján a tervezés (legyen szó technológiai típusról, mindennapi tárgyról vagy információról) figyelembe veszi a felhasználók széles körét, a különböző képességeiket, az eltérő környezetüket, az élethelyzeteket és kontextusokat, ahonnan származnak.

Inkluzivitás: magába foglalja a képviseletet, és lehetőségeket vagy forrásokat biztosít a peremre kiszorult vagy kirekesztett emberek számára. Ennek érdekében felszámolja a fogyatékkal élőket gátló akadályokat, ezzel is bármely tevékenységi terület életébe teljes mértékben bekapcsolódhassanak.
Az inkluzivitás különbözik a hozzáférhetőségtől, mivel az inkluzivitás nem adott szükségletre vagy problémára irányul, hanem egy sor eszközt és funkciót biztosít, amelyek közül a végfelhasználó választhat aszerint, hogy melyik felel meg az igényeinek.

Hozzáférhetőség: olyan rendszerek kialakítását jelenti, amelyek lehetővé teszik azt, hogy minden ember részt vehessen az információforrások használatában vagy részesülésében függetlenül attól, hogy fogyatékossággal rendelkezik-e, mint például vakság vagy gyengénlátás, siketség vagy nagyothallás, siketvakság, testi fogyatékosság, mentális egészségügyi problémák, beszéd- és nyelvi zavarok vagy tanulási zavarok, kognitív fogyatékosságok stb.

Akadálymentesítés alatt azt a tevékenységet értjük, melynek eredményeképpen mindenki használhatja ugyanazokat a szolgáltatásokat anélkül, hogy bárki mást akadályozna, illetve valaki segítségét kelljen kérnie. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról